Živnostníci ve Dvoře Králové krachují kvůli rekonstrukci náměstí

Dvůr Králové nad Labem - Rekonstrukce náměstí ve Dvoře Králové nad Labem ohrožuje místní živnostníky. Řada z nich už musela kvůli poklesu tržeb své provozovny zavřít, ostatní se potýkají s vážnými finančními problémy. Už v březnu se má navíc stavební ruch přesunout i do dalších ulic v centru města. Rekonstrukce místního náměstí potrvá nejméně do srpna. Život podnikatelů v centru města se tak ještě několik měsíců nezlepší. Ve srovnávacím hodnocení podnikatelského prostředí Město pro byznys 2010 tak Dvůr Králové skončil ve svém kraji na posledním místě.

Podobné problémy trápí většinu zdejších podnikatelů. „Dvůr Králové se rozhodl, že po rekonstrukci náměstí z něj udělá pěší zónu. Dá se říci, že je to pro nás částečná likvidace,“ domnívá se živnostník František Novotný. „Jezdilo sem hodně turistů jak na kole, tak autem, což se v poslední době změnilo, protože nebylo kde zaparkovat a i celé centrum náměstí začalo být pro turisty nezajímavé,“ uvedl jeden z postižených Jiří Šťovíček, bývalý restauratér, který musel svou živnost kvůli ztrátě zákazníků zavřít.

Ve srovnávacím hodnocení podnikatelského prostředí Město pro byznys 2010 skončil Dvůr Králové v Královéhradeckém kraji na posledním místě. Podle podnikatelů nebere radnice na zdejší živnostníky žádný ohled. Živnostník Zdeněk Cerman se domnívá, že má celá rekonstrukce velmi špatnou koncepci. „Město nekomunikuje s lidmi, kterých se to týká,“ dodal. Tomu se vedení města brání: „Tento projekt vznikl před pěti lety a téměř všichni obyvatelé města se k němu mohli vyjadřovat,“ uvedl místostarosta města Jan Bém (ODS).

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)
Rekonstrukce náměstí ve Dvoře Králové
Zdroj: ČT24