Ženě, která fyzicky napadla učitelku svého syna, uložil soud tři sta hodin obecně prospěšných prací

Matka žáka napadla učitelku v Náchodě (zdroj: ČT24)

Tři sta hodin obecně prospěšných prací nepravomocně udělil matce dítěte základní školy ve zkráceném řízení soud v Náchodě. Žena před zraky asi dvaceti dětí fyzicky napadla a zranila učitelku svého syna. Za nemajetkovou újmu a náhradu škody by měla také zaplatit 57 500 korun. Obviněná žena s trestem nesouhlasí, podala odpor.

Matka napadla učitelku svého dítěte loni v říjnu ve vestibulu školy. K incidentu došlo ráno těsně před osmou hodinou. Žena zaútočila na učitelku zezadu. Vytrhla jí chomáč vlasů a úderem poranila krční páteř. „Paní učitelka utrpěla hlavně psychický otřes, samozřejmě i fyzický, měla zdravotní problémy. Byla osmnáct dní v pracovní neschopnosti,“ uvedla ředitelka základní školy T. G. Masaryka Radka Lokvencová.

Školák si měl doma lživě stěžovat, že po něm učitelka hodila míčem. Matka chtěla zaútočit i na ředitelku. Rozmáchla se k úderu, těsně před hlavou ale ruku zastavila.

„Jednání bylo posouzeno jako přečin zejména z důvodu, že k tomu konfliktu došlo před prvňáčky, žáky prvního stupně, kteří z toho byli velmi traumatizovaní a museli být pedagogickým sborem uklidňovaní,“ sdělil okresní státní zástupce Vladimír Štěpánek. „Některé děti začaly brečet, že se paní učitelce něco stane, že ji mají rády, ať jí jde někdo pomoct,“ popsala Lokvencová.

Obviněná útočnice s trestem nesouhlasí, podala odpor. Proto musí soud nařídit hlavní líčení. „Nesouhlasí se stanovením výše nemateriální škody vůči poškozené a v nejbližší době bude nařízeno hlavní líčení. Očekávám, že se bude konat někdy koncem ledna, nejpozději začátkem února,“ sdělil předseda Okresního soudu Náchod Pavel Ruml.

Škola zpřísnila kontrolu lidí, kteří vstupují do budovy. „Ráno u dveří stojí pan školník a paní vrátná a rodiče do školy opravdu nevstupují,“ popsala Lokvencová. Některé učitelky se po incidentu podle ředitelky stále obávají do školy chodit.