Zateplené školy jsou příliš izolované. Učitelé musí větrat, aby děti nespaly

V zateplených třídách se vzduch rychle vydýchá (zdroj: ČT24)

Nečekanou potíž přinesly investice do zateplení škol. Podle hygieniků stoupá v utěsněných třídách rychle koncentrace vydechovaného oxidu uhličitého, který dětem způsobuje malátnost a snižuje soustředěnost na výuku. Hygienické limity snadno překročí většina tříd už po pár minutách.

„Vyšší koncentrace může u dětí způsobovat nevolnost, malátnost, nesoustředěnost, ospalost,“ shrnuje Veronika Krejčí z královéhradecké Krajské hygienické stanice. Protože dochází k překročení hladiny velmi snadno, pořídil třeba ředitel ZŠ Sever v Hradci Králové Milan Kučera do každé třídy speciální měřiče. Upozorňují učitele při výuce, že je třeba dostat do místnosti čerstvý vzduch.

Požadavek až třiceti kubíků vzduchu na žáka za hodinu je skoro přehnaný, realita je někde kolem dvaceti kubíků na žáka střední školy, na základní škole to může být míň. Pokud tedy mluvíme jen o zajištění čistoty ovzduší. Pokud mluvíme o odvodu tepla a vodní páry, tak průtoky můžou být i vyšší.
Vladimír Zmrhal
Fakulta strojní, ČVUT

Podle norem by se měl vzduch v běžné třídě vyvětrat každou hodinu. To si ale v praxi, hlavně v zimě, dovede představit málokdo. Podle Ivana Čakányho ze Správy budov města existují rekuperační systémy, které jsou ale finančně velmi náročné. „Takže nejlepší způsob je naučit učitele větrat,“ podotýká.

S nárůstem počtu zateplených škol se na hladinu oxidu uhličitého více zaměří hygienici. „Aktuálně máme naplánováno jedenáct kontrol ve školách v kraji,“ podotýká hygienička Krejčí.

Zmrhal z ČVUT: Vliv větrání se podceňuje, má vliv na zdraví (zdroj: ČT24)