Zámek v Třebíči uvítá návštěvníky nejmodernějšími expozicemi

Třebíč - Na zrekonstruovaném zámku Třebíč právě vrcholí příprava nových muzejních expozic. Návštěvníci si na nich mohou poslechnout válečné písně či zvuky ptáků, ale nebudou chybět ani klasické historické rekonstrukce obytných místností. Veřejnosti se největší a také nejmodernější muzeum v kraji Vysočina otevře už ke konci listopadu.

Kraj Vysočina nechal za pomoci evropských peněz zrekonstruovat celý třebíčský zámek. Čtyři nové muzejní expozice zabírají 1 400 metrů čtverečních. Kurátoři nyní dokončují instalace, které budou z velké části interaktivní. U jednotlivých expozic slyší návštěvníci autentické zvuky, na několika místech jsou velkoplošné videoprojekce a z oken zámku je možné pozorovat Třebíč dalekohledem. „Návštěvníci mají možnost ať už v tematice militarií si poslechnout audio ukázky válečných písní, nebo v přírodě si najít hlasy ptáků nebo obojživelníků,“ uvedl autor expozic Michal Stehlík.

Nový muzejní projekt, který obsadí většinu sálů a chodeb, stál víc než 125 milionů korun. „Ve druhém nadzemním podlaží jsou další dvě nové expozice, muzejní expozice Lidé. Místa. Osudy o šesti příbězích člověka a zámecká expozice Valdštejnové na Třebíči,“ přiblížil ředitel Muzea Vysočiny Jaroslav Martínek.

V přízemí přibližuje přírodní bohatství Třebíčska včetně fenoménu moravských vltavínů a také klášterní historii areálu od středověku do minulého století. Muzea Vysočiny v prostorách zrekonstruovaného třebíčského zámku se veřejnosti poprvé otevřou o víkendu 23.-24. listopadu. Vstup bude zdarma.

Proměna třebíčského zámku za 125 milionů korun (zdroj: ČT24)