Zámek v Moravském Krumlově se vrátí v čase. Vedení města shání peníze na jeho opravu

Zámek by se měl podle vedení města dočkat velkých oprav (zdroj: ČT24)

Spravit omítku, podlahy i fasádu. Zámek v Moravském Krumlově by se měl proměnit ze zchátralého objektu v reprezentační budovu. Jeho rekonstrukce ale bude velmi nákladná, a tak se tamější radnice snaží získat chybějící peníze. Prvním krokem vedení města je žádost o evropské dotace.

Bez dotací by totiž zchátralý zámek nebylo možné opravit. Jen oprava jižního křídla vyjde podle starosty Moravského Krumlova na pět milionů euro. „Rádi bychom spravili celé jižní křídlo od prvního podlaží až po třetí a věž plus terasu a tunel. Druhé podlaží bych využil jako reprezentační, ve třetím podlaží by byla výstava a v prvním by byl prostor pro interaktivní výstavy,“ vyjmenoval zamýšlené využití zámku starosta.

Přestože jsou některé jeho části v katastrofálním stavu, podle starosty, ještě nejsou ve stavu havarijním. „Zámek tu máme staletí a doufáme, že ještě staletí tu bude, takže musíme být lídři oprav. Věříme tomu, že když se oživí zámek, tak se oživí turistický ruch i ekonomika celého regionu,“ dodal starosta. Rekonstrukce zasáhne také do městského rozpočtu, ročně podle něj v rozmezí jednoho až dvou milionů korun.

  • Cyklus dvaceti velkoformátových obrazů zachycuje mytické dějiny Čechů i dalších Slovanů. 
  • Alfons Mucha na epopeji začal pracovat v roce 1910, dokončil ji v roce 1928. Jedná se o vrchol jeho tvorby.
  • Poprvé bylo jedenáct pláten z cyklu Slovanské epopeje vystaveno v roce 1919 v pražském Klementinu.
  • V letech 1920 a 1921 už obrazy získávaly světový věhlas na expozicích v New Yorku a Chicagu.
  • Celá epopej pak byla poprvé k vidění v roce 1928 v pražském Veletržním paláci a malby přešly pod správu Galerie hlavního města Prahy.
  • Během války byla plátna ukryta a byla poškozena vlhkostí, světlo světa znovu spatřila až roku 1963 na zámku v Moravském Krumlově.
  • Právě Moravský Krumlov pak bojoval proti tomu, aby byla plátna převezena do Prahy. Argumentoval podobně jako John Mucha: že pro epopej není v hlavním městě odpovídající výstavní prostor.  

Podle poslední studie by se měl zámek vizuálně vrátit v čase do roku 1945. Má tedy vypadat tak, jak je zanechali jeho poslední soukromí majitelé – rod Kinských. Plány na jeho opravu jsou velkolepé a hotovo by mělo být do dvaceti let. Kromě zámeckých prostor by rekonstrukcí měly projít také zámecké konírny, o které má zájem soukromý majitel. Chtěl by je přetvořit na restauraci s kavárnou a časem by mohla přibýt také možnost ubytování. 

Obec chce zpět na zámek Slovanskou epopej

Oživit opuštěné prostory a přilákat návštěvníky by mohla podle starosty také Slovanská epopej od malíře Alfonse Muchy, jejíž existence byla se zámkem dlouho spjata. Soubor dvaceti děl byl v jeho místnostech vystaven 45 let. Nyní se nachází v pražském veletržním paláci. Zda by se mohlo dílo vrátit do jeho prostor, je na politicích i právnících.

Záležet bude také na tom, jak dopadne žaloba, kterou podal vnuk umělce John Mucha, kterému se nelíbí, že hlavní město nerespektovalo poslední vůli jeho dědy, aby pro vystavení Slovanské epopeje byly zřízeny samostatné výstavní prostory.

Právě jejich zajištěním podmiňoval posmrtné darování kolekce Praze. Jeho vnuk nyní požaduje, aby mu byla umělecká díla vrácena. V minulosti už připustil, že pokud by spor vyhrál a obrazy získal, mohly by být opětovně vystaveny na zámku. O vrácení obrazů na jih Moravy usiluje i brněnský primátor Petr Vokřál (ANO), který už několikrát jednal s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO). Tato jednání ale zatím žádný konkrétní výsledek nemají.