Soud kvůli epopeji začne v lednu, měsíc před „asijským turné“

Žalobu Johna Muchy, vnuka malíře Alfonse Muchy, kvůli navrácení cyklu pláten Slovanská epopej bude soud řešit v lednu. Informaci ČT potvrdil Muchův advokát František Vyskočil. Už v únoru by rozměrné obrazy měly být zapůjčeny do Japonska a poté do Číny, kde zůstanou až do poloviny roku 2018. John Mucha kromě vrácení usiluje také o to, aby dílo zůstalo v Česku.

„Obě strany soudu doručily maximum listinných důkazů, očekáváme, že by soud spor mohl vyřídit bez zbytečných průtahů,“ doufá Vyskočil. Obvodní soud pro Prahu 1 má první jednání nařízeno na příští rok 18. ledna.

Vnuk slavného malíře John Mucha o navrácení Slovanské epopeje usiluje dlouhodobě. Už v polovině února loňského roku zaslal Praze předžalobní výzvu o navrácení dvacítky velkoformátových pláten, té ale město nevyhovělo. Muchovi potomci už navíc před lety žádali soud, aby zabránil stěhování Slovanské epopeje z Moravského Krumlova, kde byla plátna řadu let umístěna. Argumentovali tím, že v Praze pro dílo chybí dostatečné zázemí.

Epopej by měla mít vlastní galerii

Malíř epopej daroval Praze v roce 1913, podle jeho vnuka s podmínkou, že jí hlavní město postaví vlastní galerii. To ale dosud nesplnila, a tak malířovi potomci žádají její navrácení. Muchovi se nelíbí ani to, že by plátna měla příští rok na jaře putovat na asijské turné, což podle něho slavné dílo může poškodit.

obrázek
Zdroj: ČT24

Slovanská epopej je v současnosti vystavena ve Veletržním paláci. Stálé místo pro jejich umístění ale hlavní město nemá. Do roku 2011 bylo dílo vystaveno na zámku v Moravském Krumlově. V minulosti se uvažovalo například o stěhování na holešovické Výstaviště, z projektu ale sešlo.