Prodej zámku v Moravském Krumlově vázne a objekt chátrá

Prodeji zámku v Moravském Krumlově brání dluh. Do objektu se tak zatím těžko vrátí Muchova Slovanská epopej, která tady byla desítky let vystavena. Zámek chtělo koupit město, postupně ho opravit a díky tomu znovu usilovat o slavné obrazy. Do riskantního obchodu ale za těchto okolností vedení Krumlova jít nechce.

„Na listině vlastníků se objevily problémy, které neumožňují prodej do vlastnictví města. Čekáme na rozhodnutí exekučního úřadu, jak bude s touto nemovitostí nakládáno,“ okomentoval situaci starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina. Přitom zámek měl být majetkem města už tři měsíce.

Velkolepý plán na koupi renesančního zámku za 15 milionů korun totiž odsouhlasili krumlovští zastupitelé v létě. Prodej se ale zastavil. Současný majitel objektu má totiž milionové dluhy.

Společnost REALITY MK s.r.o. momentálně nemůže pokračovat v prodeji zámku v Moravském Krumlově městu Moravský Krumlov, ale bude usilovat o vyřešení tak, aby se město Moravský Krumlov stalo vlastníkem uvedeného zámku.
Petra Bernášová
REALITY MK s.r.o.

Starosta předpokládá, že do června příštího roku by mělo být jasné, jak bude město dále postupovat. Jenže s prodejem váznou i opravy, které zchátralý a desítky let neudržovaný zámek tak nutně potřebuje.

Zámek kvůli zastavenému prodeji chátrá

V jeho pěti opravených místnostech je nyní expozice Medy Mládkové. „Místnosti, které těsně sousedí s opravenými, máme v plánu opravit v dalším kroku. A tím rozšířit celé místo pro výstavnictví," řekl Bořivoj Švéda z kulturního střediska Moravského Krumlova. Rekonstruovat by se měly tak minimálně další tři místnosti.

Zámek potřebuje rekonstrukci (zdroj: ČT24)

Moravský Krumlov se epopeje nevzdává

Moravský Krumlov i přes komplikace o koupi zámku stojí. Ten je totiž jediným lákadlem nejen ve městě, ale i v celém regionu. Se ztrátou slavné Slovanské epopeje totiž přišel Krumlov i o turisty.

Běžně se na Muchova velkoformátová plátna přijelo podívat až 25 tisíc lidí ročně. Teď je to necelá polovina, a to jen díky dílům, která do zámku zapůjčilo Museum Kampa. Naděje na návrat největšího lákadla Slovanské epopeje se ale Krumlovští nevzdávají. V roce 2017 totiž plátna vycestují do Japonska. Kam se pak vrátí, nikdo neví, a tak Krumlovští budou možná opět ve hře.