Záchranné práce ve Vrběticích jsou u konce. Nález munice v areálu ale policisté nevylučují

Skončily záchranné práce ve Vrběticích (zdroj: ČT24)

Ve Vrběticích na Zlínsku, kde před šesti lety vybuchly dva sklady s municí, skončily záchranné práce. Policisté s hasiči při největší a nejnákladnější bezpečnostní operaci v historii České republiky zajišťovali pyrotechnický sběr munice a jejích částí. Díky ukončení prací je znovu otevřená silnice mezi Haluzicemi a Lipovou. Zásah ale nekončí, v areálu budou pokračovat likvidační práce a stále jsou možné nálezy munice nebo zbraní.

Záchranné práce, se kterými bylo spojeno uzavírání silnice mezi Haluzicemi a Lipovou, skončily v neděli. Silnice nejblíž muničním skladům je tak volná. „Od sobotního poledne je komunikace trvale otevřena a uzavírána bude jen ve výjimečných případech, například při nálezu munice. V současné době budou probíhat ve vrbětickém areálu likvidační práce, které obnáší například bourání dočasného oplocení, dále likvidace dočasné trhací jámy, odvoz techniky a materiálu,“ uvedla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková. 

S ukončením bezpečnostního opatření souvisejícího s výbuchem skladů počítají policisté zhruba za dva týdny. Musí odjet veškerá technika jako hasičské jeřáby nebo záchranářské transportéry. Veškeré informace k němu by policie měla poskytnout 13. října na tiskové konferenci ve vrbětickém areálu.

Kolem areálu dál zůstává asi 13 kilometrů plotu s bezpečnostními kamerami i pohybovými čidly. Se začátkem října zůstane ale jen původní plot kolem skladů, který stojí hlouběji v lese. „Složky integrovaného záchranného systému musí odstranit poslední zbytky a objektivní stopy po šestiletém působení v areálu. Od 1. října bude zahájeno bourání dočasného oplocení a areál bude v režimu složek integrovaného záchranného systému zmenšen na nezbytné minimum,“ doplnila Javorková.

Oblast stále není stoprocentně bezpečná, její hloubkový průzkum potrvá dalších sedm let.

Náklady na odstranění výbušnin se šplhají k miliardě

Téměř 60 tun munice explodovalo v jednom skladu ve Vrběticích v říjnu 2014, zemřeli při něm dva lidé. Druhý sklad vybuchl v prosinci téhož roku. Obyvatelé okolních obcí proto byli několikrát evakuováni ze svých domovů. Sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení.

Jen kolem epicentra výbuchu našli pyrotechnici přes 6 tisíc kusů munice, nejčastěji šlo o nábojky, dělostřelecké střely a dělostřelecké miny. Materiál uložený v dalších skladech byl z Vrbětic odvezen.

Areál ve Vrběticích
Zdroj: ČT24/Policie ČR

Za šest let se v oblasti pod mimořádným režimem vystřídaly tisíce policistů a vojáků. Policisté Krajského ředitelství policie Zlínského kraje, příslušníci Pyrotechnické služby a policisté ze speciálních pořádkových jednotek odsloužili jen loni ve Vrběticích zhruba 200 tisíc hodin. Dalších asi 30 tisíc hodin odpracovali minulý rok v areálu a jeho okolí příslušníci Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR a jednotky požární ochrany Zlínského kraje. Celkové náklady na vyčištění areálu se odhadují až na miliardu korun.

Kvůli extrémnímu nebezpečí mohli detektivové pátrat v epicentrech explozí až s velkým zpožděním. I proto ani teď není jasné, proč sklady vybuchly.

Při výbuších bylo zasaženo 1319 hektarů půdy, z toho zhruba 341 hektarů přímo v areálu. Většinu pozemků už mají zpět v užívání jejich majitelé. V budoucnu by měly získat všechny pozemky a objekty v areálu do svého majetku Vojenské lesy a statky ČR, které na nich plánují hospodařit.