Z vlaku na kolo či koloběžku. Na nádražích se po zimní pauze otevřely půjčovny kol

České dráhy opět otevřely půjčovny kol na moravských nádražích. K Olomouci a Otrokovicím na Zlínsku, kde půjčovny fungují celoročně, se přidaly například provozovny ve Frýdku-Místku, Ostravě nebo Přerově. Novinkou je půjčovna kol v Šumperku. Kromě klasických kol nabízí dopravce i elektrokola či koloběžky.

V Moravskoslezském kraji si lidé od soboty 30. března mohou půjčit kolo v Ostravě nebo Frýdku-Místku. Půjčovny kol tam budou v provozu do 31. října, a to každý den včetně víkendů. V Olomouckém kraji je půjčoven víc. Kromě Olomouce, kde půjčovna funguje celoročně, si lidé mohou půjčit kolo i v Přerově, Zábřehu a Hranicích.

Letos se na Moravě otevírá i jedna nová půjčovna kol Českých drah,  konkrétně v Šumperku. „V současné době v Šumperku nabízíme šest kol, jsou to krosová kola, a pokud by byl zájem, tak samozřejmě kola navýšíme,“ řekl dozorčí osobní přepravy v Šumperku Kamil Hajšman. 

Kola, koloběžky i přilby

České dráhy kromě klasických byciklů půjčují zájemcům i elektrokola, a to v Ostravě, Olomouci a v Přerově. Nabídku v minulých letech dopravce rozšířil i o koloběžky, které si lidé mohou půjčit v Olomouci, zároveň jsou i letošní ostravskou novinkou. K dispozici jsou také cyklistické přilby nebo cyklosedačky pro děti. 

Zájem o službu každým rokem narůstá zejména v Olomouckém kraji. Loni si tam cyklisté v půjčovnách ČD Bike zapůjčili 1091 bicyklů, což je o 67 více než loni. Nejvytíženější byla půjčovna v Olomouci, kam si lidé přišli pro téměř šest set klasických kol, třicet elektrokol a zhruba stejný počet koloběžek. V Moravskoslezském kraji služby ČD Bike využilo loni 124 lidí.

Největší zájem je tradičně o půjčovnu v Olomouci a další hodně frekventovaná půjčovna je v Otrokovicích. Může to souviset s blízkostí atraktivních rovinatých cyklostezek v okolí řeky Moravy.
Petr Šťáhlavský
mluvčí ČD

Záloha i několik tisíc

Na zapůjčení kola či koloběžky musí mít člověk s sebou občanský průkaz či jiný doklad totožnosti. Důležitá je však záloha za kolo, kterou zákazník dostane zpět po jeho vrácení. Výše zálohy se liší od druhu dopravního prostředku i od regionu. 

Za klasické dámské, pánské nebo dětské kolo musí zákazník složit zálohu tisíc korun v Olomouckém i Moravskoslezském kraji. Za elektrokolo je poplatek vyšší: v Ostravě 2500 korun a v Olomouci ještě o pět set korun více. 

Cena za samotné zapůjčení kola se pak pohybuje od 80 do 160 korun a za elektrokolo od 300 do 350 korun. Zvlášt se platí za přilby nebo dětské cyklosedačky. Slevu mají držitelé In Karty. Zapůjčená kola si lidé mohou zdarma uschovat i v dalších stanicích jako ve Frenštátu pod Radhoštěm, Českém Těšíně nebo Kojetíně na Přerovsku.