Z lesa na Kroměřížsku se podle místních šíří kůrovec. Chtějí se obrátit na inspekci

Události v regionech: Na zanedbaný les si stěžují obyvatelé Cetechovic na Kroměřížsku (zdroj: ČT24)

Cetechovice na Kroměřížsku se chystají obrátit na Inspekci životního prostředí kvůli údajně zanedbanému lesu u obce. Místní a lesníci si stěžují na souše, ze kterých se šíří kůrovec na okolní pozemky. Za podobnou praxi v posledních letech několikrát uložila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) vlastníkům lesů pokuty.

Suchý les a popadané stromy napadené kůrovcem se nachází hned vedle společného lesa místních obyvatel Cetechovic. „Průšvih je v tom, že kůrovec se z těch napadených stromů dál šíří, můžeme dělat opatření, máme lapače kůrovce, ale on se šíří dál a dál,“ vysvětlil myslivec Vladimír Váňa.

Majitel pozemku s myslivci ani obcí nekomunikuje, kontaktovat se ho nepodařilo ani České televizi. Cetechovice proto zvažují podání podnětu České inspekci životního prostředí, která takové případy řeší. „Pokuta hrozí v případě, kdy vlastník lesa umožní vývoj kalamitně se množícího škůdce. Inspektoři mimo jiné posuzují, jestli vlastník odstranil pro kůrovce atraktivní dříví, jako jsou vývraty a polomy,“ vysvětlila mluvčí ČIŽP Miriam Loužecká.

Zatím poslední pokuta padla na jihu Moravy před dvěma lety. Majitel lesa nedaleko Újezdu u Tišnova podle inspektorů nezabránil šíření kůrovce. Suché smrky už zmizely, proti pokutě se firma odvolala. Lýkožrout se před šesti lety dostal i do obecního lesa v nedalekém Synalově. „Dostali jsme pokutu za to, že jsme chemicky neošetřili to naskládkované dřevo. Bylo to v době, kdy se všude válely kusy dřeva, a pokutu jsme dostali pouze my. Ale oni nedokázali tu pokutu odpustit, protože prohřešek prostě byl,“ popsala starostka Synalova Lenka Šikulová (nestr.).

Dosud nejvyšší sankci ale dostaly státní lesy. Tři miliony korun za souše u Štěměch na Třebíčsku.
„V okolí již nebyly další porosty, které by kůrovec ohrozil, a proto Lesy České republiky přesunuly kapacitu jinam, kde bylo možné něco zachránit. S udělením pokutu nesouhlasíme a bráníme se soudně,“ řekl analytik ochrany lesa Lesů ČR Ladislav Půlpán. Výjimky z povinnosti vyčistit napadený les ale podle mluvčí inspekce neexistují. A to ani v případě, kdy je terén extrémně strmý.

Česká inspekce životního prostředí loni vlastníkům lesů, kteří boj s kůrovcem podcenili, udělila deset pokut v celkové výši tři a půl milionu korun. V Jihomoravském a Zlínském kraji v tomto roce nikdo pravomocně pokutován nebyl. Podle zákona mohou inspektoři uložit až pětimilionovou pokutu. Sankce ČIŽP uděluje lesníkům nejen za neodklizené dřevo napadené kůrovcem, ale také za nedostatečné zalesňování holin, které v lesích po kalamitě vznikly.