Z billboardů u silnic se usmívají politici. Zítra mají poutače zmizet

Billboardy kolem dálnic a silnic nemizí. A to přesto, že mají podle novely zákona být do pátku pryč. Těsně u silnic jsou stále i billboardy, které si v předvolební kampani platí politické strany.

Majitelé musí odstranit ty poutače, které stojí příliš blízko u dálnic a silnic prvních tříd.

Od čtyř set kilometrů silnic prvních tříd, které má ve správě Jihomoravský kraj, letos zatím zmizela stovka billboardů. Provozovatelé s výrazně rychlejším tempem odstraňování nezačali ani nyní, den před koncem zákonné lhůty. Kolem silnice I/34 za Brnem se dnes neodstraňoval ani jediný.

Štáb České televize projel i část dálnice D1 od Brna až k Velké Bíteši. Ani kolem ní dnes dopoledne žádné billboardy nemizely. Zůstávají i ty přelepené českou vlajkou.

  • Zákaz reklamních poutačů v ochranném pásmu u dálnic a silnic I. třídy vyplývá z novely zákona o provozu na pozemních komunikacích z roku 2012. 
  • Ta kvůli obavě z možných sporů s provozovateli venkovní reklamy ponechala pětileté období, po které mohou u českých silnic billboardy zůstat.

A zatím nemizí ani reklamní poutače, které si platí v předvolební kampani politické strany. Pouhých 9 kroků od silnice I. třídy E50 u Buchlovic se na řidiče usmívají politici v nadživotní velikosti. Podle nových pravidel by se ale měli usmívat nejmíň 50 metrů od cesty.

„Já jsem odkázaný opravdu na zodpovědnost toho provozovatele. Pokud to není samozřejmě v souladu se zákonem, tak já předpokládám, že nám ty náklady musí být vráceny nebo poskytnuta nějaká adekvátní náhrada,“ řekl volební manažer KDU-ČSL Václav Pláteník.

„V tuto chvíli vaše informace ověřujeme přímo u dodavatele, a pokud se ukáže, že jsou billboardy umístěny moc blízko silnice, budeme požadovat okamžitou nápravu,“ řekl také tiskový mluvčí STAN Karel Kreml.

A vyzvat k odstranění billboardu s předsedou SPD Tomiem Okamurou, který stojí těsně u E50, chce také vedení hnutí. Podle Jaroslava Holíka z předsednictva billboard u silnice nechal postavit jeden z příznivců ještě před loňskými krajskými volbami. 

90' ČT24 na téma omezení billboardů u dálnic a silnic (zdroj: ČT24)

Odstraňování reklamních poutačů řeší i soudy. Kvůli zákazu billboardů u dálnic a silnic první třídy se už obrátila na Ústavní soud skupina 17 senátorů. Navrhla příslušnou část novely zákona o pozemních komunikacích zrušit.

Sdružení Kverulant podalo k Nejvyššímu státnímu zastupitelství v Brně trestní oznámení na provozovatele billboardů, kteří odmítají odstranit reklamní poutače v ochranném pásmu silnic a dálnic a na své inzertní plochy nechali vyvěsit státní vlajky. Podle sdružení se tím dopouštějí obecného ohrožení.