Vzácné setkání dvou Uprků. Výstava Joži a Franty si podmanila holešovský zámek

Na výstavě v Holešově se potkává dílo bratrů Uprkových (zdroj: ČT24)

Na celé léto patří výstavní sály zámku v Holešově na Kroměřížsku bratrům Uprkovým. Padesátku Jožových obrazů doplňují Františkovy sochy. Oba svými díly před sto lety vzdávali  hold milovanému Slovácku.

Devatenáct pastelových studií mužských lidových kožichů ze Slovenska a z Moravy od Joži Uprky najdou návštěvníci v záměrně potemnělém sále. Kolekce byla dlouho ukrytá v dnes již neexistujícím depozitáři v Holešově.

„My jsme v podstatě nevěděli od roku 1945, kde se tato úžasná kolekce nachází. Ty kožuchy byly vlastně ztracené,“ řekl kurátor výstavy Pavel Chmelík. Po dlouhých devíti letech od jejich objevení je na zámku mimořádně vystaví.

Autor se pod díla podepisoval propletenými červenými iniciálami J a U. Čím prostší byl podpis Joži Uprky, tím bohatší jeho obrazy. Inspiroval ho francouzský impresionismus, věrný ale zůstal rodnému Slovácku.

Umělec se během života neobešel bez mecenášů. „Pracoval jsem celý život ne pro slávu a uznání, ne pro peníze a jiné výhody, ne abych ponížil druhé, nýbrž jen pro věc samu,“ říká autor v pořadu Joža Uprka, barvy a písně režiséra Petra Ryšavého.

Svého donátora zvěčnil štětcem. „Má tady otevřenou peněženku. Je tam určitý vtip, který Uprka skutečně uměl do svých obrazů dostat,“ vysvětlil Chmelík.

Mimořádné výtvarné nadání se projevilo také u malířova bratra Františka. Ten se pro změnu do dějin zapsal jako sochař. „Nebyl tak úspěšný od začátku, jako jeho starší bratr, ale přesto dokázal všechno dohnat. Byl to špičkový tanečník, špičkový zpěvák,“ dodal Chmelík.

Výstava, která pestrostí přebíjí bohatou výzdobu zámeckých stropů, potrvá v Holešově do září.