Výstava kuchařek: Úrodnost regionu určovala, jak se lidé stravovali

Rajhrad - Jiný kraj, jiný mrav a jiná kuchyně. Pod pokličku našim předkům nahlíží výstava Kuchařky aneb Recepty našich předků, kterou až do 29. dubna představuje Památník písemnictví na Moravě. Zatímco úrodná Haná mohla svým obyvatelům nabídnout například dostatek masa, chudší Slezsko ve svých receptech nahrazovalo nedostupné maso vejci nebo houbami.

Oblast Valašska se zase v minulosti orientovala především na chov domácích zvířat, Valaši si proto nemohli stěžovat na nedostatek tvarohu, másla nebo brynzy. „Klasická venkovská strava vycházela z těch nejjednodušších surovin. Nejbohatší byla Haná, spíše chudší oblasti byly v horách.  A také hrály důležitou roli vlivy ze zahraničí, třeba ze Slovenska na Valašsko,“ uvedla kurátorka výstavy Martina Kloudová. Například valašské frgály se pak staly regionální specialitou, kterou si oblíbili i lidé z ostatních krajů. Každodenní kuchyně ale nebyla tak bohatá jako ve sváteční dny.

I dnes patří kuchařky mezi oblíbený prodejní artikl knihkupců. Zájem o gastronomii dokazují i různé kuchařské pořady nebo kurzy vaření. Například ve Veselí nad Moravou se učí vařit tradiční a jednoduchá jídla už druhý rok. Seminář s názvem Jídla našich babiček láká na deset lekcí plných tradičních i zapomenutých receptů.

Jeden ze starodávných receptů dnes na popud ČT vyzkoušel i kuchař Štěpán Duchoň. Zkusil uvařit tzv. podlesníky. Právě toto jídlo se v 18. století vařilo téměř v každé domácnosti na Valašsku. Podlesníky se dělají se směsi strouhaných brambor, vejce, hladké mouky, mléka a soli. Těsto se pak plní do zelných či kapustových listů a celý pokrm se zapeče v troubě. Bramborovo-zelná specialita byla levná, suroviny dostupné a hlavně bylo rychle hotovo.

Nejstarší kuchařky na výstavě pochází ze 17. století. Tehdy ale lidé měli poněkud jiné chutě, než máme dnes my. „Byli zvyklí na kyselejší a jinak kořeněné jídlo. Stejný recept jako dnes bychom v těchto kuchařkách asi nenašli,“ upozornila kurátorka výstavyMartina Kloudová.

Jídelníček se totiž za poslední dekády výrazně proměnil. „Za posledních šedesát let se u nás neuvěřitelně zvýšila spotřeba sladkých nápojů, ovocných džusů a minerálních vod. V roce 1949 byla spotřeba deset litrů, v roce 2011 už 296 litrů na osobu. Dřív lidé pili vodu z vodovodu, dnes pijí sladké nápoje,“ upozornila Sylva Šmídová z brněnského oddělení podpory zdraví Státního zdravotního ústavu.

„Nyní převládají potraviny, které pro nás nejsou úplně vhodné, jako například cukr,“ dodala Šmídová, která ale zároveň našla i některé klady v současném stravování. „Co je naopak pozitivní, tak to, že se postupně zvedá spotřeba ryb,“ pochválila současné stravovací návyky Šmídová.

Kuchařky – recepty našich předků

Výstava o historii moravské gastronomie potrvá od 8. ledna do 29. dubna letošního roku v Rajhradě u Brně. Památník písemnictví na Moravě představí kuchařky z různých období, staré nádobí nebo neznámé lokální recepty. Otevřeno je denně mimo pondělí od 9:00 do 16:00, přičemž poslední prohlídka je vždy v 15 hodin.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Regiony

Na severu Čech se může večer tvořit ledovka, varovali meteorologové

Na severu Čech se může v sobotu večer při mrznoucím mrholení nebo dešti tvořit slabá ledovka. Vyplývá to z výstrahy, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Hrozí úrazy a komplikace v dopravě. Během noci na neděli riziko mrznoucích srážek pomine.
před 2 hhodinami

Hasiči měli o Vánocích přes tisíc zásahů. V meziročním srovnání jde o nadprůměr

Hasiči v tuzemsku měli o Vánocích 1163 výjezdů, z toho 178 bylo k požárům. Podle počtu událostí tak byly letošní svátky mírně nadprůměrné, informovala mluvčí generálního ředitelství hasičů Klára Ochmanová. Nejvíce práce měli hasiči na Štědrý den, kdy bylo zásahů 515. Některé požáry během svátků přitom způsobily mnohamilionové škody.
před 4 hhodinami

Na náměstí v Postoloprtech se potkávají Oldřich s Boženou

Postoloprty na Lounsku dokončují největší investici v historii města, kterou je rekonstrukce náměstí za 115 milionů korun. Její součástí je i obří vydlážděná mozaika. V celku si ji půjde nejlépe prohlédnout z výšky. Zobrazuje pověst o setkání Oldřicha a Boženy. Podle kroniky se tak stalo právě u Postoloprt, když byl kníže na lovu.
před 6 hhodinami

Modernizace železničního uzlu Česká Třebová má za sebou první rok

Nové koleje i nádražní objekty vyrostly během prvního roku modernizace železničního uzlu Česká Třebová. Investice za téměř dvacet miliard je plánována na šest let. Má přinést bezpečnější a rychlejší průjezd vlaků i pohodlnější cestování. Lidé pocítí dopad stavebních prací hlavně v druhé polovině oprav.
před 6 hhodinami

Z Bedřichova po konci vleků odcházejí i hoteloví hosté

Dlouholetý provozovatel, který měl v Bedřichově v Jizerských horách celkem pět vleků, už ve středisku podnikat nechce. Místní proto hledají cestu, jak v budoucnu provoz obnovit. Uzavření sjezdovek už dopadá na některé podnikatele.
před 7 hhodinami

Na přelomu roku se čeká sníh a teploty pod průměrem

Na přelomu roku do Česka přijde zima. Teploty i přes den budou jen mírně nad nulou, hlavně na horách bude sněžit a lze očekávat sněhové jazyky i závěje, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Ani v prvním týdnu roku 2026 se ráz počasí příliš nezmění.
před 17 hhodinami

Lipno zamrzá, bruslit na něm je ale zatím hazard

Lipenské jezero postupně zamrzá. Místy má sice led tloušťku kolem čtyř až pěti centimetrů, zatím ale netvoří dostatečně souvislou plochu. Přesto na něj už někteří nedočkavci navzdory nebezpečí vstupují. Možnosti bruslení závisí na intenzitě mrazů. Ke zprovoznění bruslařské magistrály propojující Frymburk, Přední Výtoň a Lipno nad Vltavou musí mrznout deset až patnáct dnů.
před 17 hhodinami

Porodnost i letos klesne na další historické minimum

V Česku se narodilo nejméně dětí v historii. Podle průběžných dat zdravotníků letošek skoro s jistotou překoná loňské minimum. Někde hlásí téměř o pětinu méně novorozenců. Potomky teď přivádějí na svět hlavně ženy z populačně slabších 90. let. Jejich matky měly děti přibližně o pět let dřív. V kombinaci s dalšími faktory čekají odborníci nízkou porodnost i v příštích letech.
před 17 hhodinami
Načítání...