Výrobce hudebních nástrojů Amati má víc zakázek, než může vyrobit. Chybí mu zaměstnanci

Amati v Kraslicích chybí zaměstnanci (zdroj: ČT24)

Výrobci dechových hudebních nástrojů Amati v Kraslicích chybí zaměstnanci. Po letech úpadku a nejistoty má podnik třetím rokem nového majitele. Ten ho sice dostal do zisku, ale mnohem těžší je nalákat erudované zaměstnance – i přesto, že nezaměstnanost v Karlovarském kraji patří k nejvyšším v Česku.

Trubku z kraslického podniku Amati měl i Louis Armstrong. Dostal ji při návštěvě Československa v roce 1965. „Jsem na podnik pyšný, jsem rád, že výroba pokračuje dál,“ řekl mechanik hudebních nástrojů Amati Jindřich Filandr.

Ještě před rokem a půl to tak ale nevypadalo. Předchozí majitel firmu dovedl až do insolvence. Výroba během ní pokračovala. „Bylo to pro nás všechny peklo. Někteří zůstali, někteří odešli,“ poznamenal operátor CNC strojů Amati Jan Kajaba.

Najít schopné lidi není jednoduché

Martin Balada je jedním z těch, kteří doufali. Dechové nástroje v Amati vyrábí letos už čtyřiadvacet let. Nastoupil po vojně s výučním listem automechanika. Podobně by se ve firmě mohla zaučit nejméně stovka nových lidí. Spousta z původních zaměstnanců totiž v době nejistoty odešla do Německa.

„Je velmi těžké najít schopné lidi. Například z dvaceti vyberete jenom jednoho. Je důležité, aby v sobě měli um,“ vysvětlil mistr dřevěných nástrojů Amati Martin Rosocha.

„Dostali jsme se do situace, že máme více zakázek, než dokážeme vyrobit,“ řekl ředitel Amati Kirill Khryakov. Amati vyrábí až sedm set modelů dechových nástrojů, jako jsou heligóny, lesní rohy nebo tuby. Vyváží je do celého světa, Číny, Spojených států, Egypta nebo Německa.

„Chtěli bychom více prodávat českým orchestrům a filharmoniím,“ dodal Khryakov. Podle něj si ale čeští hudebníci častěji vybírají německé výrobce.