Vědci z Olomouce pomohou při záchraně uměleckých děl. EU na to dala 60 milionů

V Olomouci spojili své síly vědci z různých oborů Univerzity Palackého, aby pomohli při analýze a záchraně uměleckých památek. V rámci projektu s názvem Arteca vznikne na akademické půdě třicetičlenný výzkumný tým historiků umění, chemiků a fyziků.

Skupina se zaměří na vývoj nových metod a technik, které se budou moci uplatnit například při ochraně a restaurování památek. Sloužit by poté měly také v praxi, informovali zástupci univerzity. Univerzita na projekt získala šedesát milionů korun z evropských dotací.

Projekt spojí do jednoho výzkumného týmu odborníky věnující se teoriím ochrany památek na katedře dějin umění s odborníky z fyzikálně-chemického výzkumu v Regionálním centru pokročilých technologií a materiálů (RCPTM).

Propojení několika oborů a pracovišť přinese zcela nový pohled na ochranu památek. V České republice jde o vůbec první takto pojatý projekt, kdy má vysoce pokročilá chemicko-fyzikální analýza pomoci v porozumění umění. Projekt byl na UP připravován několik let.
Dana Bilíková
proděkanka filozofické fakulty

„Naším úkolem jsou analýzy materiálů z historických děl, které je historikům umění pomohou zasadit do určitého kontextu. Dodají jim potřebné informace o díle samém nebo poznatky významné pro jeho restaurování či rekonstrukci. Existuje řada fyzikálně-chemických metod, které lze pro průzkum těchto děl použít,“ uvedl Karel Lemr z RCPTM.

Díky vědcům se rozšíří univerzitní výuka

Analytičtí chemici a optici budou ve výzkumu vyvíjet i nové postupy. Chtějí například využívat pokročilé metody zobrazování vzorků, které dosud používali spíše u biologických materiálů. Kvůli projektu budou pořizovat i speciální hmotnostní spektrometr určený zejména pro analýzu pevných látek.

Historici umění se tak budou moci na základě jejich výzkumů hlouběji seznámit se zkoumanými díly a zaměřit se budou moct i na jejich materiální stránku. Objasnit půjde například to, z jakého materiálu je dané dílo složeno, jaké barvy měl tvůrce k dispozici i odkud pocházely pigmenty, ze kterých je vytvořil.

Projekt se promítne i do vysokoškolské praxe. Na katedře dějin umění budou studentům nabídnuty nové předměty. „V nejbližší době rozšíříme výuku o předměty, které studenty dějin umění budou uvádět do nových možností aplikací přírodních věd a výzkumů na umělecko-historický výzkum,“ uvedla vedoucí katedry Jana Zapletalová.

Od loňského roku připravuje katedra také nový doktorský studijní program Technologie pro umění, který bude zahájen v akademickém roce 2021/2022. Připravovat bude generaci multidisciplinárně zaměřených historiků umění s přesahem do přírodních věd, doplnila Zapletalová.