V Plzni vzniká dron, který pomůže při požárech. Zatím ale nesmí shazovat zhášecí patrony

Přes 100 výjezdů za loňský rok evidují piloti dronů z Plzně (zdroj: ČT24)

Plzeňští dronaři, kteří pomáhají při zásazích hasičům a policistům, vyvíjejí spolu s ČVUT nový bezpilotní stroj, který by měl zjednodušit práci zejména hasičům. Bude umět shazovat na požár zhášecí patrony. Zatím se ale technici potýkají s problémem v legislativě, drony v Česku nemohou nic shazovat. Šéf vývoje připustil, že o tom Plzeň jedná již několik let s Úřadem pro civilní letectví. Věří, že nakonec bude moci nový typ dronu hasičům pomáhat.

Nový plzeňský dron podle ředitele dronařů z plzeňského magistrátu Josefa Navrátila umí vystřelit zhášecí patronu, zároveň má termokameru a je schopen sám vyhodnotit data z ní. „Je tam zavedena i autonomie. Dron je schopen napozicovat se sám podle dat z termokamery,“ ozřejmil Navrátil.

Ředitel Správy informačních technologií města Plzně Luděk Šantora upřesnil, že zhášecí patrony po svém uvolnění pomohou uhasit ohnisko. „Primárně půjde určitě o uzavřené prostory, máme ale spoustu otázek k řešení, třeba i to, jak bychom tuto technologii mohli využít venku,“ shrnul.

První pokusy s přístrojem ukázaly několik úskalí. Hasiči především poukázali na to, že jedna patrona je pro ně málo. V budoucnu by jich proto měl dron unést víc, zároveň by mohl nosit i věci potřebné k první pomoci nebo jiný materiál nutný pro hasičský zásah.

To vše ale zatím naráží na legislativu. Aby civilní dron něco shazoval, je podle Navrátila vyloučeno, i když zdůraznil, že vystřelení patrony musí vždy schválit operátor – i když jinak může stroj fungovat autonomě. Situaci Plzeň již několik let řeší s Úřadem pro civilní letectví. „Pevně věřím, že v rámci tohoto projektu, protože je to pro Hasičský záchranný sbor, najdeme cestu, jak to používat v běžném životě,“ poznamenal. Čeká, že se to podaří do dvou let.

Dronaři – tedy zaměstnanci úseku Drony Správy informačních technologií města Plzně – již nyní hasičům či policii pomáhají, ročně absolvují asi stovku výjezdů, kde například hledají ohniska při požárech v lesích či na polích. „Dronaře využíváme k tomu, abychom si zmapovali z výšky terén, kde máme největší ohniska, kam se požár šíří. Na základě toho, co nám ukážou, jsme schopni nasazovat síly a prostředky efektivněji,“ řekl mluvčí plzeňských hasičů Petr Poncar.