V Ostravě se narodil modrooký lemur Sclaterův. Patří k nejohroženějším primátům

V ostravské zoo se letos narodilo mládě vzácného modrookého lemura Sclaterova. Ten se řadí k nejohroženějším primátům světa. Zoo tak navázala na loňský úspěch, kdy se tam podařilo tento druh rozmnožit po osmileté pauze.

Lemur Sclaterův je vzácný nejen ve volné přírodě, ale i v zoologických zahradách. „Každé narozené mládě je tak velkou nadějí na záchranu modrookého primáta před úplným vyhubením. I proto se ochránci přírody ze Zoo Ostrava rozhodli, že letošní již třetí charitativní běh bude věnován právě těmto lemurům,“ uvedla mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Mládě porodila zkušená dvaadvacetiletá samice, která ostravský chov lemurů Sclaterových v roce 2004 začínala a je matkou všech tří mláďat. Chovatelé byli podle mluvčí napjatí, jak bude odchov novorozeného mláděte probíhat, když je ve skupině ještě loňské roční mládě.

Netušili jsme, jaké budou interakce mezi matkou a starší dcerou. U samce jsme si byli jistí, že to bude bez problému, protože je rovněž zkušený a respektuje, že samice je dominantní, jak je tomu u většiny druhů lemurů.
Jana Kanichová
vrchní chovatelka, ostravská zoo

Samice po porodu své roční mládě odháněla a nepomohlo ani to, že ošetřovatelé skupině zvětšili prostor. „Nakonec jsme mladou samičku oddělili. Je to o něco dříve, než jsme předpokládali, nicméně samička už bude za pár měsíců pohlavně dospělá, proto jednáme s koordinátorem chovu lemurů Sclaterových o dovozu vhodného samce,“ podotkla chovatelka Jana Kanichová.

Chov lemurů Sclaterových v lidské péči je podle Novákové hodně složitý. Loni se sice narodilo více mláďat a čtyři z toho přežila, ale celá evropská populace čítá pouhých 29 zvířat. V České republice je tento druh lemura chován pouze v Zoo Ostrava a je tam jedním z nejvzácnějších zvířat. Ostrava má dva páry.

V pavilonu primátů mohou návštěvníci vidět rodinu s mládětem, druhý pár je chován v zázemí. U něj totiž ošetřovatelé neví, jestli samice zabřezla a zda porodí. Měla již několik mláďat, ale dosud se vždy narodila mrtvá.

O víkendu na slony

V sobotu zve zahrada nejen na návštěvu četných primátů, ale také do areálu slonů. Tento den totiž bude v ostravské zoologické zahradě patřit právě těmto zvířatům.

Sloní areál
Zdroj: Zoo Ostrava

Pro děti i dospělé bude připraven speciální sloní program. Proběhne i speciální komentované krmení. Zájemci si budou moci vyzkoušet také to, jak těžká je sloní stehenní kost.