V Olomouci se nesmí solit chodníky. Technickým službám to znesnadňuje úklid

Zimní údržbu chodníků v Olomouci při vydatnějším sněžení komplikuje vyhláška z roku 2009, podle které se na zasněžené či zledovatělé komunikace pro pěší nesmí používat sůl. Pracovníci Technických služeb města Olomouce tak mají problém udržet chodníky ve schůdném stavu. Ušlapaný sníh nedokáže odstranit ani technika, sdělil vedoucí zimní údržby technických služeb Antonín Zíval.

V Olomouci mají technické služby na starost 324 kilometrů chodníků, uklízí je strojově a sypou kamennou drtí. „Jakmile lidé sníh ušlapou, ani technika si s tím už neporadí. Odstranit se to téměř nedá,“ upozornil Zíval.

Pokud sněží hustě, tak na mnoha místech města podle vedoucího zimní údržby není téměř poznat, že už tam technika projela a sníh z chodníku odhrnula. Naposledy se to stalo minulý týden v pondělí. „Sníh padal tak silně, že malé sypače, které jely od tržnice na náměstí Hrdinů, se mohly hned otočit a projet celou trasu znovu,“ přiblížil Zíval.

Sůl škodí zvířatům i stromům

Podle městské vyhlášky z roku 2009 nesmí posypovou sůl používat na chodníky nejen technické služby, ale ani vlastníci a správci nemovitostí. Sůl se nesmí sypat tam, kde chodník sousedí se zelení. V pěší zóně v centru města je pak zakázán i posyp hrubším štěrkem a popelem. Použít lze pouze písek či jemnou drť.

Posypová sůl znečišťuje vodu a půdu, takže poškozuje stromy a rostliny v okolí komunikací. Chemický posyp také zvyšuje riziko koroze automobilů a škodí například i psům či kočkám, kterým leptá tlapky.

Olomoucké technické služby při údržbě komunikací ve městě používají dvanáct sypačů a při vydatnějším sněžení využívají i techniku od externích dodavatelů, která jezdí například na Svatém Kopečku, v Lošově, Radíkově a Droždíně. Při hustém sněžení posílají technické služby do ulic Olomouce zhruba šest desítek pracovníků.

Zákaz solení chodníků platí i v Praze nebo Brně. V hlavním městě se může používat pouze při kalamitách. Například na Karlův most nebo Zámecké schody se ale nesmí sypat nikdy. Brňané si stěžují, že se sůl dostává z vozovek na chodníky, kde pak škodí třeba již zmíněným psům či kočkám. Úplný zákaz solení ale v jihomoravské metropoli neplánují. Například v Jablonci nad Nisou přistoupili k zákazu solení na hlavních náměstích, kvůli horské poloze se ale bez soli neobejdou.