V Liberci začala rekonstrukce Uranu. Nabídne zázemí pro autobusové nádraží

V Liberci začala tento týden rekonstrukce sedmipodlažní úřednické budovy Uran za 136,5 milionu korun. Opravy se dočká hlavně fasáda, která je svému okolí nebezpečná. Součástí prací je i vybudování nového zázemí pro autobusové nádraží, které se nachází v sousedství této budovy. Bude tam čekárna, pokladny, zázemí pro řidiče i veřejné toalety, řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Pokud nenastanou komplikace, rekonstrukce budovy v ulici 1. máje by měla skončit za 43 týdnů, tedy na začátku léta příštího roku.

Uran je z úřednických objektů Liberce v nejhorším stavu. Kolem kancelářské budovy je ochranné lešení, aby nic nespadlo na chodník, který vede k vlakovému nádraží. Nová fasáda bude z pozinkovaného plechu, nahradí takzvané boletické panely s azbestem, které se používaly při výstavbě v 70. a 80. letech. Navenek tak budova bude vypadat zcela jinak.

„Sám jsem zvědavý na výsledek,“ řekl primátor. V Liberci jde o nezvyklý počin. Plechy, i když měděné, jsou podle primátora zřejmě jen na budově nanocentra univerzity.

Částečné rekonstrukce se dočká i vnitřek budovy postavené v roce 1969. Nová bude vzduchotechnika, elektroinstalace či ústřední topení. Na zhruba sedm milionů korun pak vyjde přestavba přízemí na zázemí autobusového nádraží. Současné je dlouhodobě mnohými považované za ostudu pátého největšího města v zemi.

Při poslední modernizaci nástupišť v polovině 90. let minulého století nezbyly peníze na odbavovací budovu a cestujícím od té doby slouží provizorní objekt ze stavebních buněk. „Buňky budeme odstraňovat v poslední fázi. To už ale není součástí této zakázky,“ upřesnil primátor. V plánu města je přeměnit prostor, kde jsou stavební buňky, na park.

Provoz Uranu zůstane částečně zachovaný i po dobu rekonstrukce. Zůstal tam humanitní odbor a hlavní základna městské policie, jež má zhruba osmdesát strážníků. Dočasně přestěhovaný je sociální odbor s šedesáti pracovníky a registr vozidel. Azyl mají v S Toweru, jehož část si město pronajímá od soukromého vlastníka.