V havířovské nemocnici platí zákaz preventivního mamografického vyšetření prsu

Havířov - Nemocnice v Havířově stále nemůže dělat preventivní mamografická vyšetření prsu. Zakázalo jí to ministerstvo zdravotnictví na základě výsledků kontroly. Nemocnice se brání, že už všechny chyby odstranila a chce, aby byla provedena další kontrola, na základě které by ministerstvo své rozhodnutí přehodnotilo.

Vyšetření, které upřesní diagnózu ano, preventivní ne. Takový je listopadový verdikt ministra zdravotnictví směrem k havířovské nemocnici. K rozhodnutí ho přiměla zpráva kontrolní komise státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Mamograf koupila havířovská nemocnice loni v srpnu. Celý jej zaplatila z vlastních peněz. Podle ředitele se jedná o špičkový přístroj, který používají i v jiných mamocentrech. Všechny zjištěné chyby už prý beze zbytku odstranili.

„Podle ujištění techniků naší nemocnice zjištěné nedostatky nebyly nijak závažného charakteru, spíše procesní,“ tvrdí náměstek ředitele havířovské nemocnice Jaroslav Lux. I když jsme o stanovisko ministerstva zdravotnictví požádali už ve čtvrtek, dodnes jsme jej nedostali. „V současné době splňujeme všechny parametry pro provádění mamografického screeningu,“ uvedl primář RDG Patrik Valenta. Podle náměstka Luxe zřejmě na ministerstvo dorazila tato zpráva později, než ministr Heger podepsal rozhodnutí. Havířovští se pokusí ještě o jeden krok.

„Bylo by řešením, aby ministerstvo iniciovalo znovu prověrku toho zařízení s tím, že poté by se komise k tomu svému rozhodnutí znovu vrátila,“ myslí si náměstek ředitele Jaroslav Lux. Ženy z Havířovska mohou na preventivní vyšetření prsu, které pojišťovny hradí od 45 let každé dva roky, buď do Fakultní nemocnice v Ostravě, nebo do dalších zdravotnických zařízení v kraji, které akreditaci mají. Čekací doba je v průměru dva týdny.