V Českých Budějovicích mají dvě centra pro závislé

České Budějovice – V Českých Budějovicích budou mít narkomani dvě centra. Spor o to, zda se o ně postará staré nebo nové středisko totiž končí patem. Rada vlády posílá příspěvek původnímu centru Háječek, kterému hrozil zánik. Radnice a kraj naopak podporují nové středisko Prevent, které začalo fungovat před koncem loňského roku. Protidrogoví koordinátoři považují dvě konkurenční centra za zbytečné vyhazování peněz. Městu by podle nich stačilo jediné, peníze nyní scházejí oběma.

Nové kontaktní centrum Prevent je v rohovém domě na okraji historického jádra. Funguje čtvrtý měsíc, za použité jehly zde dostávají skupiny narkomanů nové. „Máme 126 klientů,“ uvedl zástupce centra Prevent František Kovář. V původním centru Háječek se již jedenáct let otevírají dveře potřebným, uvnitř se pracovníci denně starají o tři desítky lidí. „Dostaneme čisté jehly, můžeme se vykoupat,“ poukázal klient centra Háječek Jan Ježek.

Radnice před koncem roku rozsvítila před Háječkem červenou. Rozhodla, že 600 tisíc korun pošle pouze novému provozovateli a podobně postupoval i kraj. „Rozsah jeho činností byl mnohem širší,“ vysvětlil již v prosinci 2009 náměstek primátora Českých Budějovic Rudolf Vodička (KDU-ČSL). Rada vlády, která ze státní pokladny rozděluje peníze na provoz, však stejný postup odmítla. Půl milionu korun posílá nyní do Háječku, zcela tím zkřížila plány radních. „Je to vnitřní záležitost rady, průběh jednání není veřejný,“ prohlásil místopředseda Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky Kamil Kalina a náměstek Vodička přiznal: „Bylo to překvapivé rozhodnutí.“ Krajský protidrogový koordinátor Marek Nerud doplnil: „Za dobu, kterou pamatuji, se toto ještě nestalo.“

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

V Preventu se státním příspěvkem počítali, v pokladně teď mají peníze jen na několik měsíců provozu. „Je to tak na půl roku,“ potvrdil Michal Němec ze sdružení Prevent. Podle krajského koordinátora budou nyní chybět peníze paradoxně oběma centrům. „Je to nešťastná situace pro oba dva poskytovatele,“ dodal Marek Nerud.

Zástupci kraje a magistrátu vyzvali radu vlády, aby změnila své rozhodnutí a poslala peníze také druhému kontaktnímu centru.

V Českých Budějovicích budou mít narkomani dvě centra.
Zdroj: ČT24