Při rekonstrukci kostela v Kadani našli vědci v kryptě kostry, zkoumají díky nim život mnichů

Své tajemství vydala v Kadani krypta z osmnáctého století. V podzemí nedávno zrestaurovaného kostela františkánského kláštera našli vědci lidské ostatky. Díky jejich zkoumání teď mají šanci dozvědět se více o životě mnichů.

Sixtus Sailer už dvě a půl století odpočívá v kryptě františkánského kláštera. Spolu s jeho ostatky se v podzemí našly kostry dalších osmnácti členů františkánského řádu. Když vědci poprvé nahlédli do krypty, byly rakve rozlámané, kosti rozházené.

„Ostatky jsme museli primárně roztřídit, třeba jeden skelet byl rozptýlen po celé kryptě,“ přibližuje antropoložka Jana Kuljavceva Hlavová. „Za to mohli z velké části zřejmě zloději v padesátých letech dvacátého století. Pravděpodobně tam hledali poklady, o kterých se domnívali, že by je chudí františkáni mohli mít,“ doplňuje historik Lukáš Gavenda.

Nohama ven kvůli posmrtnému životu

Cílem zkoumání antropoložky bylo vyčíst z kostí co nejvíce o životě mnichů. Teď se kostry vrací zpět do krypty. Skládat je budou nohama k východu, protože bývalo zvykem takto ukládat kvůli zmrtvýchvstání.

„Při výzkumu nás asi nejvíce zarazila skutečnost, že jejich zuby byly méně obroušené, než bychom vzhledem k jejich věku očekávali,“ vypichuje Hlavová. „Zjištění antropologů teď budeme porovnávat s archivními záznamy. Z nich vyplývá i to, jakou skladbu jídelníčku františkáni měli,“ dodává Gavenda.

Na 16. listopadu je v plánu zádušní mše. Poté se podzemní krypta znovu uzavře a nikdo se do ní mnoho let nedostane.