Chrudim chce přilákat víc návštěvníků do muzea. Nejdřív ale musí odstranit vlhkost z krypty

Chrudim chce přilákat více lidí do Muzea barokních soch. Podle statistik z doby před pandemií do něj přišli v průměru tři platící návštěvníci denně. V podzemní kryptě chystá město zážitkovou expozici pro děti. Nejdřív ale musí nechat odstranit vlhkost, která by expozici nesvědčila.

V kryptě Muzea barokních soch v Chrudimi má být interaktivní hra o historii města. Cílit bude hlavně na rodiny s dětmi a školní zájezdy. Záměr města zvýšit návštěvnost muzea ale brzdí to, že je tam vysoká vlhkost. „Na jaře tam nebyla, objevila se přes léto. Je deštivý rok. Výstava bude formou kulis, což je lepší papír, kterému nesvědčí vlhkost. Jsem zvědav, jak to vyřešíme,“ řekl starosta František Pilný (ANO).

Součástí interaktivní expozice bude i animovaný film. Natočí ho animační studio KLUCIvespolek. Za zakázku mu radnice zaplatí 400 tisíc korun. Ústřední postavou bude bezhlavý kapucín, dodal starosta. Studio má podle něj dobré reference, spolupracuje například s Destinační společností Východní Čechy.

Zatím je v kryptě vysoušeč

Vlhkost mohla vzniknout vlivem poškozeného okapu, který neodtéká do kanalizace, ale k základům budovy. Také někdo k bývalému konventu nasypal hromadu hlíny a nehlásí se k ní. Problém může být i v hydroizolaci u sousední speciální školy. „Tyto tři věci mohou být ve vzájemné kombinaci nebo samostatně způsobovat vlhkost,“ řekl Pilný. Zatím město nechalo do krypty umístit vysoušeč vzduchu, vlhkost sice snižuje, zeď ale přesto plesniví.

Muzeum s barokními sochami je ve zrekonstruovaných prostorách bývalého kapucínského kláštera s kostelem sv. Josefa. Otevřené je od roku 2011. Přestavba stála město skoro 100 milionů korun, čtyřicet procent nákladů pokryly evropské dotace. Na provoz ročně doplácí další víc než dva miliony. Nová expozice měla být původně otevřena už během letošní letní sezony. Jak dlouho na ni budou ještě návštěvníci čekat, muzeum neví.