Insolvence nemocnice v Rumburku dosáhla 40 milionů korun. Věřitelé se sejdou v listopadu

UvR: Věřitelé chtějí po nemocnici v Rumburku 40 milionů korun (zdroj: ČT24)

Po zadlužené Lužické nemocnici v Rumburku chtějí věřitelé nejméně čtyřicet milionů korun. V pondělí skončila lhůta, do kdy se mohli hlásit do insolvenčního řízení; úředníci ale zřejmě nestihli zpracovat všechny požadavky veřitelů. O tom, co bude s nemocnicí dál, se rozhodne v listopadu.

Do pondělí se do insolvenčního řízení Lužické nemocnice přihlásilo padesát věřitelů, kteří požadují čtyřicet milionů korun. Jejich počet se ale ještě může zvýšit: úředníci mají ve zpracování přihlášek asi desetidenní skluz. „Myslím, že celkový dluh může být až devadesát milionů korun. V pondělí skončila lhůta, takže teprve uvidíme,“ očekává insolvenční správkyně nemocnice Martina Jinochová Matyášová.

Největším věřitelem je zatím samo město Rumburk, které za nemocnici zaplatilo dluh u banky. Dalšími jsou zdravotní pojišťovny. Společnost Krajská zdravotní (KZ), která už dřív vyjádřila ochotu zadluženou nemocnici od města za určitých podmínek převzít, se přihlásila k pohledávkám za 646 tisíc korun. 

„Krajská zdravotní se přihlásila k pohledávkám za Lužickou nemocnicí a poliklinikou. Postupuje standardně, stejně jako další věřitelé rumburské nemocnice. To ale nic nemění na našich dřívějších prohlášeních. Proto za vedení společnosti znovu zdůrazňuji, že jeho postoj k řešení situace ve Šluknovském výběžku ve věci zajištění zdravotní péče je dlouhodobě konzistentní a máme vůli ji řešit,“ prohlásil v pondělí předseda představenstva KZ Jiří Novák.

Podle něj je Krajská zdravotní v rozsahu kapacit zdravotnických oddělení svých nemocnic připravena pomoci s poskytováním zdravotních služeb pro obyvatele daného regionu a je ochotna pomoci situaci řešit.

Největší věřitelé nemocnice v Rumburku
Zdroj: insolvenční rejstřík/Městský úřad Rumburk

Věřitelé se sejdou v druhé polovině listopadu

O budoucnosti zařízení, které zajišťuje zdravotní péči pro 55 tisíc lidí ze Šluknovského výběžku, mají věřitelé rozhodovat v listopadu. „Všichni věřitelé se sejdou na schůzi 20. listopadu. Bude volba věřitelského výboru a bude se volit způsob řešení samotného úpadku,“ uvedl mluvčí Krajského soud v Ústí nad Labem Jiří Barč.

Nejčastěji se hovoří o variantě prodat nemocnici jako celek. „Určitě je lepší tady zachovávat funkční nemocnici než to rozprodávat po jednotlivých budovách a přístrojích,“ myslí si starosta Rumburka Lumír Kus (ANO).

Další možností je reorganizace. V takovém případě by se musel ale najít odborník, který by nemocnici dostal do plusu. A pro věřitele by to muselo být finančně výhodnější než prodej.

Krajská zdravotní chce po městu nejprve uhrazení ztrát

Jediným vlastníkem nemocnice je dnes město Rumburk. Ústav by mohla převzít Krajská zdravotní, s níž už město jednalo. KZ trvá na tom, že město nejprve uhradí ztráty z loňského a letošního roku. Rumburk naopak žádal nejprve garance zachování péče. Dosud nebyla žádná dohoda uzavřena. 

Rumburští zastupitelé však schválili pro nemocnici sedmimilionovou dotaci, aby bylo možné zajistit provoz do konce roku. „Za dotaci se má nakoupit zdravotnický materiál a může to být využito na platy zaměstnanců, případně zajištění provozu,“ shrnul starosta Kus.

Nemocnice je zatím v provozu

Nemocnice zatím funguje, v provozu je interní a chirurgické oddělení se stanicí gynekologie i oddělení pediatrie. Sestry i lékaři mají ale podle ředitele Petra Dubravce strach o budoucnost a někteří z nich odcházejí. „Něco odešlo, něco přišlo, něco jsme nahradili, něco ne,“ řekl Dubravec. Zatím má podle něj nemocnice dost zaměstnanců na to, aby zachovala provoz.

„Má díky zálohám od Všeobecné zdravotní pojišťovny dost peněz na mzdy a správu, dodavatelům služeb i materiálu od prohlášení úpadku nedlužíme nic,“ uvedla insolvenční správkyně Martina Jinochová Matyášová. Podle konkurzní správkyně je důležité, aby nemocnice zůstala v provozu. „Zachování funkční nemocnice je dobře i pro věřitele,“ dodala.

Loňská ztráta dosáhla 52 milionů, na konci května už hospodaření vykazovalo ztrátu dalších 18 milionů korun. Podle seznamu závazků navíc dluží nemocnice dalších bezmála 40 milionů korun dodavatelům a pojišťovnám.

Ústecký kraj prostřednictvím Krajské zdravotní spravuje pět svých nemocnic – v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě a Chomutově včetně několika specializovaných pracovišť v dalších místech kraje. Krajská zdravotní je největším poskytovatelem zdravotní péče v regionu.