Hotelové pokoje v Chomutově se stanou vzpomínkou na zaniklé obce

Zaniklé obce budou připomínat hotelové pokoje (zdroj: ČT24)

Fláje, Kopisty, Prunéřov nebo třeba Libkovice jsou názvy obcí, které již neexistují. Vlády je nechaly v minulosti zbourat kvůli vodě, elektřině nebo uhlí. Třicet takových obcí mají nyní připomínat hotelové pokoje v Chomutově.

Každý hotelový pokoj bude připomínat vždy jednu zbouranou obec. „Rodáci by si tu měli zavzpomínat a ti, kteří si ty obce již nepamatují, by měli vědět, že tu kdysi existovaly,“ sdělil autor projektu Zaniklé obce Jan Kubricht.

Mezi obcemi, které budou mít svůj pokoj, jsou například Radovesice, které byly zbourány v roce 1971 kvůli těžbě hnědého uhlí nebo Fláje, které byly zbourány kvůli vodní přehradě.

Zanikat mohou i další obce

Svůj pokoj budou mít také Libkovice, poslední obec, která byla v Česku i přes odpor veřejnosti zbouraná v roce 1992. Vláda ji tehdy zrušila kvůli těžbě uhlí, to se tu ale dodnes netěží. „Odcházelo se nám špatně, dali nám za naše domy pár korun, ať si postavíme nové nebo jdeme do novostaveb. Bylo to smutné,“ vzpomíná rodačka z Libkovic Jindřiška Novotná.

„Je to kus naší historie, na který se zapomíná a může to opět přijít. Kdo nehledí do minulosti, nevidí budoucnost,“ uvedl další z autorů projektu Zaniklé obce Radim Neuvirt. O svou existenci dnes například bojuje Horní Jiřetín, který stojí na nalezišti hnědého uhlí. V současné době chrání obec těžební limity, které vláda loni na lomu ČSA neprolomila.

Za posledních sedmdesát let zaniklo v Česku skoro 800 obcí. Nejvíce jich zmizelo v Ústeckém kraji.