Úroda brambor na západě Čech je nejhorší za posledních dvacet let

Události v regionech: Nízká úroda brambor v západních Čechách (zdroj: ČT24)

Na západě Čech je kvůli suchu velmi malá úroda brambor. Sucho napáchalo největší škody na konzumních odrůdách. Těch je oproti předchozím rokům asi polovina. Podle zemědělců tak cena brambor poroste.

Zemědělci v Malém Boru vloni celkem sklidili čtyřicet tun brambor, letos sotva dvacet. I vyhlášená bramborářská oblast kolem Horažďovic na Klatovsku je totiž v propadu. A škody tam jdou do milionů. „Brambory, které byly dobře založené a vypadaly slibně, se zastavily v polovině svého vývoje," uvedl ředitel Agrospolu Malý Bor Zdeněk Částka.

Vláhový deficit postihl prakticky všechny pěstitele v západních Čechách. Nízké výnosy ale hlásí i z ostatních krajů. „Je to hodně regionální, ale průměr bude tak kolem třicet procent obvyklého výnosu," konstatoval předseda Českého svazu bramborářů Miroslav Chlan.

Cena při prodeji ze dvora je i třináct korun za kilo

Cena brambor znovu poroste. Už oproti loňsku podražily téměř o polovinu. Jejich nedostatkem trpí hlavně drobní farmáři. „Ti, kdo zpravidla nakupovali od drobných pěstitelů, teď přicházejí k nám nebo k velkým pěstitelům a kupují většinou brambory k uskladnění na zimu," uvedl Viktor Kopačka, ředitel zemědělského podniku Vesa Velhartice.

  • Prodej od pěstitelů – 8 až 12 Kč/kg
  • Koncové ceny v obchodech – 12 až 19 Kč/kg

Už teď je cena u menších podniků zhruba na osmi korunách za kilogram. Pro koncové spotřebitele se ale cena může ještě zvýšit, a to až o sedm korun. U drobných farmářů, kteří prodávají takzvaně ze dvora, je cena už dokonce i 12 až 13 korun za kilogram a není vyloučeno, že ještě dál poroste.

Zemědělcům se nevrátí ani náklady na sadbu a sklizeň

Zemědělci mají problém hlavně s konzumními odrůdami – třeba na Sušicku se jich urodila zhruba třetina oproti běžnému průměru. A to družstvům nezaplatí ani náklady na sadbu a na sklizeň.

Naopak pěstitelům průmyslových brambor má pomoct dotace. Ztráty by tak byly minimální. Stejné možnosti se teď snaží bramborářský svaz vyjednat s ministerstvem zemědělství i pro ostatní farmáře. Pro ně žádají příspěvek alespoň na pokrytí nákladů.