Úřadům chybí zaměstnanci. V platech nemohou konkurovat firmám, zkouší aspoň benefity

Mezi zaměstnanci chybí i IT odborníci (zdroj: ČT24)

Nezaměstnanost v Česku v červenci stoupla o 0,1 procenta na celkových 2,7 procent. I tak ale přetrvává hlad po pracovní síle ze strany firem. Nové zaměstnance těžko shánějí i úřady, které navíc nemůžou nabídnout tak vysoké platy jako soukromníci. Průměrné ohodnocení úředníka se v Jihomoravském kraji pohybuje kolem 26 tisíc hrubého. To je zhruba o 5 tisíc méně než průměrná mzda.

Zdravotní sestry nebo stavební dělníci patří mezi profese, které se dlouhodobě nedaří obsazovat. Plné nabídek jsou teď ale i úřední desky.

Jihomoravský krajský úřad shání 18 lidí. Jde o právníky, ekonomické pozice, ale i kybernetické centrum, kde denně třeba řeší pokusy o nabourání do e-mailových účtů zaměstnanců úřadu. Sehnat další lidi je ale podle vedoucího kybernetického oddělení Aleše Staňka problém. „Není jich dost, komerční sféra nám přetahuje ty nejlepší,“ dodal Staněk.

To potvrzuje i mluvčí krajského úřadu Monika Brindzáková. „Nemůžeme konkurovat soukromému sektoru, co se týká financí. Jihomoravský kraj, stejně jako ostatní úřady, musí vycházet z tabulek, máme tabulkové platy. Nejsme konkurenceschopní soukromým firmám,“ vysvětlila Brindzáková.

Nové zaměstnance hledají i na brněnském magistrátu, otevřených je v současnosti šestnáct výběrových řízení. Nejčastějším důvodem uvolnění pozic je odchod na mateřskou nebo do důchodu, ale právě i situace na trhu práce. „Pro těžce obsaditelné a klíčové pozice máme připravený náborový příspěvek ve výši 50 tisíc korun. Zaměstnanec je ale zavázaný, že tu musí pracovat po dobu čtyř let,“ nastínil mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Společný jmenovatel: nízké platy ve státní správě

Úřednické pozice jsou volné i jinde. Na jihu Moravy není radnice v okresním městě, kde by nové kolegy nehledali. Šest jich chtějí přijmout ve Znojmě, tři v Blansku. Tam je prázdná židle třeba na stavebním úřadu.

„Nedostatek odborných referentů způsobuje problémy v tom, že ostatní zaměstnanci jsou přetížení, mají víc agendy, musí být déle v práci a jsou na ně kladené větší nároky,“ přiblížil mluvčí blanského úřadu Ondřej Požár.

Nezaměstnanost v Jihomoravském kraji
Zdroj: MPSV

Přestože úroveň nezaměstnanosti zamířila vzhůru, pro úřady to řešení situace neznamená. „Mírný nárůst nezaměstnanosti je opravdu běžná sezonní záležitost takto v létě před zářím. Pořád platí, že je extrémní převis poptávky po nových lidech nad dostupnými kandidáty,“ řekl analytik LMC Tomáš Ervín Dombrovský.

Úřady se zájemcům alespoň snaží nabízet benefity, jako je pět týdnů dovolené nebo takzvané sick days. Zlínská radnice zase zajišťuje slevy na městskou hromadnou dopravu a do divadel, pro zaměstnance pořádá i dětské tábory. O opatření, jako mají třeba na mladoboleslavském magistrátu, kde mohou mít úředníci každý druhý pátek volno, se však v regionu nemluví.