U zlínské univerzity vzniká Memento Covid. Místo pro setkávání, které nebylo za pandemie možné

Za budovou rektorátu Univerzity Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně vzniká Platforma Memento Covid-19. Jde o kruhový objekt o průměru pět metrů, který bude fungovat jako místo setkávání i odpočinku. Svrchní desky jsou vyrobeny z plastových jídelních krabiček z univerzitní menzy, které studenti a zaměstnanci univerzity sbírali během pandemie.

„Památník se stane i světelným objektem. Uprostřed platformy budou světelná slova, která odkazují k tomu, co lidé v průběhu pandemie prožívali. Jsou tam slova jako: chvílí, čekáním, setkáním,“ popsal autor projektu Tomáš Krejčí. Po obvodu budou svítit slova „Věnováno setkávání“.

Symbolika kruhu podle Krejčího odkazuje ke spojení. „Je to platforma, kde se můžou lidé, a hlavně studenti opět setkat. Je to něco, co jsme v době pandemie nemohli, setkávání jako takové bylo velmi omezené,“ dodal.

Smyslem jeho návrhu nebylo vytvořit jen sochu či místo k připomenutí události, ale také to, aby byl prostor funkční. „V prostoru bude i wifi, studenti si tady mohou sednout, lehnout na lavičku, pracovat tady,“ uvedl Krejčí, který je doktorandem na Fakultě multimediálních komunikací.

Spolu s ním na návrhu pracovaly studentky Kristina Maňáková a Anna Hanušová. Práce na platformě začaly před čtyřmi týdny, hotovo by mohlo být do čtrnácti dnů.

Tisíce krabiček od jídla

Platformu tvoří ocelová konstrukce, na které jsou položeny desky vážící několik stovek kilogramů vytvořené z plastového odpadového recyklátu. Využití plastového odpadu bylo podmínkou soutěže na výtvarný objekt.

Studenti a zaměstnanci univerzity sbírali krabičky z menzy v akci nazvané Feed The Monster, posbírali jich pět tisíc. „Vznikla spousta plastového odpadu, myšlenka proto byla, posbírejme ho a zrecyklujme a použijme na stavbu mementa,“ vysvětlil rektor Vladimír Sedlařík.

Misky se podrtily a přepracovaly do podoby desek, přidala se aditiva, aby byla zajištěna pevnost, stabilita a odolnost proti slunečnímu záření. „Covid memento je věnováno setkávání, setkávání s lidmi, se kterými jsme se nemohli setkat během pandemie covidu, setkávání s lidmi, kteří s námi už bohužel nemohou být. Je to také poděkování všem, kteří pomáhali, ať už zdravotnickému personálu, všem lidem, našim studentům, našim zaměstnancům, všem dobrovolníkům,“ dodal Sedlařík.