Trosky po výbuchu v Poličce zůstávají až stovky metrů daleko

Štáb ČT se dostal k místům explozí ve strojírnách v Poličce (zdroj: ČT24)

Kusy betonu, kabeláž i zbytky elektroinstalace zůstávají na střechách budov Poličských strojíren v okolí místa, kde býval sklad trinitrotoluenu. Trosky jsou stále k vidění až stovky metrů daleko. Strojírny samotné jsou přesto již zase v provozu.

„Vyšla rána, viděla jsem nad kolegou plamen. V tu chvíli jsem zkoprněla. Viděla jsem paní, jak utíká. Hořelo jí rameno, držela se za ruku,“ popsala osudné dopoledne 23. února v Poličských strojírnách jejich zaměstnankyně Marta Čencová. Zanikl tehdy sklad, ve kterém byla stará munice. Její součástí byl trinitrotoluen – a ten vybuchl. Exploze se přenesla na další uskladněný materiál a nastala série výbuchů.

  • 23. února, 11:20: Ozval se první výbuch, později následovalo několik dalších. Na místo zamířili hasiči i záchranná služba. Zranění utrpělo 19 lidí, z nich tři byli ve vážném stavu.
  • 23. února odpoledne: Pyrotechnici se obávali dalšího výbuchu. Policie uzavřela okolí strojíren do vzdálenosti až 1300 metrů. Z několika domů evakuovala asi 80 lidí.
  • 24. února: Dopoledne vyhodnotil vrtulník s termovizí situaci jako bezpečnou, pyrotechnici a hasiči ve specializovaných vozech proto vyrazili k poničenému skladu. Večer policie otevřela silnici u areálu strojíren a evakuovaní lidé se mohli vrátit. Nadále platil zákaz vstupu do lesů.
  • 25. února: Skončila kontrola okolí strojíren, zakázané pásmo potom policie omezila na samotný areál. 
  • 27. února: Policie začala výbuch vyšetřovat, Poličské strojírny v některých budovách obnovily výrobu a provoz.

Od neštěstí, při kterém utrpělo devatenáct lidí zranění, uplynul týden a do strojíren se opět vrátil život. Provoz je téměř v normálu, v areálu ale stále platí bezpečnostní opatření. Lidé mohou pouze na komunikace, v lesích totiž stále mohou být zbytky nevybuchlé munice. Uzavřené je také bezprostřední okolí místa, kde stávala budova číslo 327 – nyní zcela zničená. Na místě exploze stále pracují pyrotechnici, vyšetřovatelé i hasiči.

  • Poličské strojírny byly založeny pod názvem První vojenská muniční továrna roku 1920. Výroba se původně orientovala především na produkci ručních granátů a dělostřeleckého střeliva.
  • V roce 1958 se továrna stala pobočným závodem Adamovských strojíren Adamov a rozvinula se i strojírenská výroba.
  • V květnu 1992 se Poličské strojírny přeměnily na akciovou společnost, v současnosti je jediným akcionářem společnost STV Invest.
  • Dnes firma produkuje pneumatické systémy a prvky a technologie pro měření a čerpání tekutin. Specializuje se i na delaboraci munice.