Testy v domovech seniorů v Moravskoslezském kraji ukázaly málo nakažených koronavirem

Události ČT: Testy v domovech seniorů ukázaly málo nakažených (zdroj: ČT24)

Plošné testování rychlotesty v domovech pro seniory v Moravskoslezském kraji zatím odhalilo minimum nakažených. Ze třinácti a půl tisíce odebraných vzorků se protilátky proti nemoci COVID-19 objevily u třiceti osmi lidí. Další testování potvrdilo onemocnění u dvaadvaceti z nich. V regionu je celkem sto dvacet zařízení, která mají téměř osmnáct tisíc klientů a zaměstnanců.

První kolo plošného testování v domovech pro seniory v Moravskoslezském kraji v neděli skončilo, v pondělí kraj začne testovat zbylé zaměstnance, kteří byli dosud doma. „Druhé kolo se bude týkat už jen zaměstnanců. Zatím jich nebylo rychlotesty testováno přes dva tisíce. Jsou doma například na nemocenské či jsou na ošetřovném. Tyto případy budeme obtelefonovávat a zjišťovat,“ řekl náměstek hejtmana Jiří Navrátil (KDU-ČSD).

Dodal, že rychlotesty také nepodstupovali klienti a pracovníci dvou zařízení, kde se nákaza ve větším projevila, kteří už podstoupili klasické PCR testy. „V těchto případech bylo zbytečné rychlotesty dělat,“ vysvětlil.

Rychlotesty prokázaly protilátky u třiceti osmi klientů a zaměstnanců domovů. Jasných bylo dvaadvacet případů, šestnáct zaměstnanců a šest klientů. Sedmnáct rychlotestů bylo nejasných, opakování nákazu vyloučilo. Podle Jiřího Navrátila tak tito lidé například nákazu mohli v minulosti prodělat, ale nyní už pro své okolí nejsou nebezpeční a koronavirus nešíří.

Ochrana klientů

Plošné testování v zařízeních s klienty, kteří jsou rizikovou skupinou, ukázala podle náměstka hejtmana dvě věci. „Jednak se podařilo většinou klienty uchránit. Druhá věc je, že jsme testovali velký vzorek populace a nemocných je velmi málo. Promořenost je podle těchto čísel minimální,“ uvedl.

V Moravskoslezském kraji se v minulých dnech objevila hromadná nákaza v Alzheimercentru Ostrava a v Domově pro seniory Iris v Ostravě. Kraj se proto na počátku velikonočních svátků rozhodl, že stáhne rychlotesty z dočasných odběrných míst a využije je nejen pro testování zaměstnanců sociálních zařízení, které nařídilo ministerstvo zdravotnictví, ale také klientů.

Vedení Moravskoslezského kraje chce tento týden začít také s testováním ve všech sedmnácti dětských domovech. Spolu s nimi by během týdne měli být otestováni i zdravotníci a sociální pracovníci v terénu.

Studio ČT24: Testování pracovníků a klientů sociálních služeb (zdroj: ČT24)

O nemocné seniory pečuje nemocnice v Bílovci

O nemocné seniory ze sociálních zařízení  začala pečovat nemocnice v Bílovci. K devíti  z Domova pro seniory Iris v průběhu pondělka přibyli tři další z Havířova a Frýdku-Místku. „Téměř všichni mají lehký průběh, dokonce máme některé, kteří mají bezpříznakový průběh,“ řekl ředitel Bílovecké nemocnice Josef Zajíc.

Přímo v domově Iris se zdravotníci starají ještě o sedm nakažených seniorů, i ty ale chtějí přesunout do nemocnice. „Potřebujeme připravit prostory pro ty klienty, kteří se nám budou vracet uzdraveni, abychom je nemíchali s těmi, co mají pozitivní test,“ vysvětlil ředitel Domova pro seniory Iris Michal Mariánek.

Kraj by v Bílovecké nemocnici postupně chtěl mít pro nemocné připravenu zhruba stovku lůžek. Po jednání krizového štábu kraje to řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO). „Bílovecká nemocnice už začala fungovat jako nemocnice, kam svážíme případy seniorů s pozitivní nákazou. Kapacita je nastavená na přijetí pěti pacientů denně,“ uvedl hejtman Ivo Vondrák. Podle něj je v zařízení aktuálně připraveno třicet pět lůžek. Další lůžka se budou chystat. „Všechna ta lůžka samozřejmě budou mít zajištěn zdravotní personál,“ řekl.

Kraj pro seniory vyčlenil tři zařízení. Kromě Bílovecké nemocnice jde ještě o Lázně Darkov a Sanatoria Klimkovice, jejichž služby ale zatím podle hejtmana nejsou potřeba. „Nemáme potřebu zatím nikoho zavážet do Lázní Darkov ani do Klimkovic, zatím jsme schopni všechno vyřešit tak, jak to máme. Doufejme, že nám to takto vydrží,“ podotkl Ivo Vondrák.

V kraji bylo od začátku epidemie k sobotnímu večeru sedm set devadesát nemocných s COVID-19. Vyléčených je sto sedmnáct. Zemřelo jedenáct lidí.