Staroměstské náměstí už má vánoční strom, v sobotu ozáří trhy. Letos budou bez plastového odpadu

Staroměstské náměstí už zdobí vánoční strom (zdroj: ČT24)

Na Staroměstském náměstí v Praze stojí od pondělního večera vánoční strom. Dvaadvacet metrů vysoký smrk ztepilý pochází z Libereckého kraje. Slavnostně se rozsvítí v sobotu 1. prosince v 16:30. Vánoční trhy potrvají až do 6. ledna.

Letošní smrk pro Staroměstské náměstí rostl čtyřiapadesát let na soukromém pozemku rodiny Svatomíra Moce v obci Rynoltice mezi Ještědským hřbetem a Lužickými horami. Organizátoři ho vybrali z téměř tří desítek stromů, které doporučila veřejnost. „Je to nádherný pocit, když ho člověk zasadil a dnes vidí, že poslouží,“ řekl ČT majitel stromu Svatomír Moc.

Strom je ukotvený dva metry pod zemí a pořadatelé ho letos nemuseli ani zkracovat, má dvaadvacet metrů. Jenže je mnohem košatější, a tak místo obvyklých pěti až šesti váží hned osm tun. „Novinkou je, že jde asi o nejširší strom, který jsme kdy měli,“ uvedla mluvčí vánočních trhů na Staroměstském a Václavském náměstí Hana Tietze.

Události ČT: Pražský vánoční strom váží rekordních 8 tun (zdroj: ČT24)

Kácení stromu s průměrem 90 centimetrů v pařezu asistovalo asi dvacet lidí. Stejný počet byl potřebný při převozu. Nejtěžší bylo zdolat Pařížskou ulici v centru Prahy. Tam lidé i přes zákaz nechali zaparkovaná auta. Pomáhat tak musela i odtahová služba. Na Staroměstské náměstí tahač dojel před třetí ráno.

Nyní strom zdobí dekoratéři, aby se v sobotu mohl slavnostně rozsvítit. Ozdobí ho čtyři a půl kilometru dlouhý světelný řetez. Začalo se hned ráno. Jaké další dekorace se na stromě objeví a jaká bude finální podoba, zatím organizátoři tají. „Bude to takové malé překvapení. Mohu ale všechny uklidnit, držíme se tradičních barev, takže nečekejme žádnou diskotéku,“ přiblížila mluvčí. 

Města se chystají na advent: V Rynolticích byl pokácen vánoční smrk pro Prahu (zdroj: ČT24)

Vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí patří k největším v Česku. Letos mají pro návštěvníky připravenou ekologickou novinku. Veškeré občerstvení bude podávané na kompostovatelném bio nádobí, a to včetně příborů. Výrazně se tak sníží množství plastového odpadu.

„Už delší dobu se ukazuje, že vratné kelímky pro nás nejsou řešením. Stoprocentně kompostovatelný systém jsme vyhodnotili jako lepší než třídění,“ uvedl Libor Votruba, předseda představenstva společnosti Taiko, která pořádá vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí, ale i na náměstí Republiky.

Vánoční trhy mezi nejkrásnějšími na světě

Staroměstské vánoční trhy se podle mluvčí Prague City Tourism Barbory Hrubé umisťují v žebříčcích zahraničních médií mezi nejlepšími na světě. Server US News Travel, který pravidelně sestavuje nejhezčí vánoční destinace, například Prahu loni umístil na první příčku. Překonala například New York, Londýn, Vídeň nebo Mnichov.

obrázek
Zdroj: ČT24