Soud potrestal úřednici z Mostu za neodvolání kandidatury Dernerové. Zasáhla do parlamentní demokracie

Úřednici mosteckého magistrátu potrestal soud roční podmínkou za to, že v roce 2016 v senátních volbách neodvolala kandidaturu Aleny Dernerové za hnutí Severočeši.cz. Podle nepravomocného rozsudku tím zásadním způsobem zasáhla do parlamentní demokracie. Volby se v lednu 2017 v Mostě opakovaly a Dernerová je vyhrála za Spojené demokraty – sdružení nezávislých. Úřednice se k rozsudku nechtěla vyjádřit a ponechala si lhůtu na podání odvolání stejně jako státní zástupkyně.

Stát požadoval náhradu škody, která vznikla kvůli opakování voleb. S požadavkem na uhrazení nákladů 2,2 milionu korun odkázal soud Českou republiku na občanskoprávní řízení. Škodu sice úřednice způsobila, ale neodpovídá za ni a stát by ji měl podle soudu vymáhat po magistrátu jako volebním orgánu.

Úřednici Janě Čejkové soud uložil i zákaz činnosti ve volebních orgánech na dobu pěti let. „Takového úředníka stát ve svých službách nemůže potřebovat,“ řekl soudce Pavel Plch.

Žádné opakované volby podle soudce být neměly. „Jedna úřednice zasáhla do volebního práva nás všech, všichni kandidáti (v senátních volbách v říjnu 2016) se mohou cítit právem poškozeni,“ uvedl soudce. Kdyby jednala úřednice tak, jak měla, Dernerová se podle Plcha senátorkou vůbec nestala, protože by se mezi kandidáty vůbec neobjevila. 

Podle soudu šlo o vědomou nedbalost

Obhajoba tvrdila, že se úřednice neměla s kým poradit. „Soud překvapuje, že nerespektovala názory soudců, měla k dispozici pravomocné rozsudky,“ uvedl ale soudce, podle kterého šlo o vědomou nedbalost. „Její situace byla nezáviděníhodná, ale nikoliv tak zoufalá, jak bylo vylíčeno ze stran obhajoby,“ řekl soudce.

Kdyby úřednice stáhla kandidaturu Dernerové, mohl by věc ještě před volbami stejně jako v případě krajského úřadu prozkoumat krajský soud. Podmíněný trest odůvodnil soudce tím, že žena svého jednání litovala. Zkušební dobu uložil v délce dvou let.

Požadavek na odvolání Dernerové v roce 2016 krátce před volbami podala místopředsedkyně hnutí Severočeši.cz Hana Jeníčková. V té době bylo hnutí rozděleno na dvě křídla. Jeníčková požádala také o stažení krajské kandidátky, kterou podalo druhé křídlo, na krajském úřadě. Tam Jeníčková uspěla a úřad kandidaturu stáhl. Krajský soud tehdy pravomocně rozhodl, že k takovému kroku byla Jeníčková oprávněna.