Soud potrestal dvacet obžalovaných v kauze podvodů s úrazovým pojištěním

Krajský soud v Hradci Králové uznal v kauze podvodů s úrazovým pojištěním vinnými všech dvacet obžalovaných. Pěti lidem vyměřil trest vězení, ostatním uložil podmíněné tresty, některým zákaz činnosti či náhradu škody. Nejpřísnější trest devíti let vězení dostal Eduard Pekař. Miroslavě Pragerové soud vyměřil souhrnný trest vězení v trvání sedmi let. Hrozilo jim až deset let vězení. Deset obžalovaných soud některých skutků zprostil. Rozsudek není pravomocný.

Všech dvacet obžalovaných spáchalo podle soudu zločin pojistného podvodu, a to dílem dokonaný a dílem ukončený ve stadiu pokusu. V kauze původně figurovalo 21 obžalovaných. Případ jednoho z nich byl ze zdravotních důvodů obžalovaného vyloučen k samostatnému projednání.

Úterní vynesení rozsudku trvalo několik hodin. Většina obžalovaných ale k soudu nedorazila, předem se omluvila. Obžaloba čítá přes tisícovku stran, soudní spis více než 81 tisíc stran a jen rozsudek okolo osmi set stran.

„Role Eduarda Pekaře je podle soudu dominantní,“ řekl předseda senátu krajského soudu Jan Šlosar. Podle něj soud i s přihlédnutím ke škodě přes 30 milionů korun, kterou Pekař podle obžaloby způsobil, dospěl k závěru, že je třeba v tomto případě uložit trest v trvání devíti let odnětí svobody a také zákaz činnosti na dobu deseti let.

Obžalovaní Miroslav Landskroner a Věra Dolejší
Zdroj: David Taneček/ČTK

Jednání obžalovaných mělo podle soudu i obžaloby znaky organizované skupiny. „U prosté organizované skupiny je potřeba dovodit spolupráci nejméně tří osob, některé ani nemusí uzavírat žádnou smlouvu, může jít i o jednorázové jednání, nemusí být konkrétně rozdělené kompetence, ale nejedná se o náhodnou souhru tří jednotlivců, je tam jednotící záměr, jednotící rámec. V tomto smyslu jsou důvody u každého z obžalovaných u každého skutku,“ sdělil Šlosar. 

Peníze za vymyšlené úrazy

Obžaloba viní dotyčné, že se podíleli na získávání peněz od pojišťoven za fiktivní úrazy, staré neléčené úrazy nebo za účelově prodlužované doby léčení u skutečných úrazů, přičemž škoda je přes padesát milionů korun, z čehož asi 38 milionů bylo vyplaceno. Část peněz se kriminalistům podařilo zajistit.

Podle soudu u čtyř obžalovaných přesáhla škoda deset milionů korun, u zbývajících se pohybovala mezi jedním až devíti miliony. Podle výše způsobené škody se také lišila trestní sazba. „U obžalovaných s vyšší škodou byla trestní sazba pět až deset let,“ řekl soudce.

Podle obžaloby šlo o organizovaný podvod, který spadá do období let 2010 až 2015 a zasahuje mimo jiné do Libereckého, Pardubického, Královéhradeckého nebo Středočeského kraje. Trestní stíhání bylo zahájeno zhruba pro tři sta pojistných událostí.

Případ začínal u pojišťovacích agentů nebo zprostředkovatelů. Takzvaní zprostředkovatelé jsou podle spisu čtyři a šest obžalovaných mělo za úkol vyhledávat nastrčené pojistníky, po domluvě uzavírali s klienty smlouvy na úrazové pojištění na vysoké částky a pojistné sami platili. S pomocí devíti lékařů a dvou rehabilitačních pracovníků úrazy fingovali nebo zveličovali a uměle prodlužovali léčení, uvedla obžaloba.

„Výrok o vině v podstatě kopíruje návrh státního zástupce v závěrečné řeči, vyjma určitých dílčích skutků, které byly zproštěny. Pokud se jedná o právní kvalifikace u jednotlivých obžalovaných osob, tak odpovídají tomu, jak bylo mnou navrhováno,“ řekl státní zástupce Jiří Viesner.

Případ, který vyřešila pardubická krajská policie, spadá do kompetence pardubické pobočky Krajského soudu v Hradci Králové. Z kapacitních důvodů se vyhlášení rozsudku přesunulo do největší jednací síně číslo 50 v budově soudu v centru Hradce Králové.