Policie obvinila dvacet lidí z podvodů s pojištěním, podíleli se i lékaři

Pardubice - Pardubická policie obvinila dvacet lidí z celkem pěti krajů kvůli podvodům s úrazovým pojištěním. Pojišťovací agenti se podle policie domlouvali s klienty a uzavírali s nimi smlouvy o úrazovém pojištění na vysoké částky. Klienti pak s pomocí zdravotníků předstírali úrazy. Šest obviněných už je ve vazbě. Celková škoda dosáhla 38 milionů, část peněz ale pojišťovny neproplatily.

Složitý organizovaný podvod začínal u pojišťovacích agentů nebo zprostředkovatelů. Po domluvě uzavírali s klienty smlouvy na úrazové pojištění na vysoké částky a pojistné sami platili. Klienti pak úrazy fingovali nebo zveličovali a uměle prodlužovali léčení. Na podvodech se podílelo osm lékařů a dvě rehabilitační pracovnice.

„Šlo o specialisty, ortopedy, chirurgy, lékaře z traumatologie. Minimálně ve svém okolí byli renomovanými uznávanými odborníky. Rozhodně to nebyli lidé, kteří by byli v sociální nouzi či na konci profesní kariéry. Šlo o špičky v oboru,“ řekl David Kakrda z pardubické kriminálky. Za podvody hrozí obviněným pět až deset let vězení. Ve vazbě je i jeden lékař - chrudimský ortoped, který dříve působil jako lékař pardubických hokejistů.

Podvody začaly v roce 2010. Hlavní obvinění, manželský pár, pochází z Liberce, případy však policie zjistila i v Pardubickém, Středočeském a Ústeckém kraji a v Praze. Z celkové škody 38 milionů korun pojišťovny vyplatily 28 milionů, zbylé případy skončily ve fázi pokusu o podvod. Policie zajistila kromě peněz i nemovitosti, cenné papíry nebo auta, to vše v celkové hodnotě 36 milionů korun. Svým rozsahem je případ zcela výjimečný, spolupracovaly na něm desítky policistů.

Na podezřelé pojistné události upozornila jako první Pojišťovna České spořitelny. Podle její mluvčí Jany Jiráskové v roce 2013 interní systém vyhodnotil některé smlouvy jako podezřelé. Opakovala se jména lékařů, čísla účtů i doporučené rehabilitace. Podvody kriminalisté objevili u dalších pěti pojišťoven, jeden úraz byl uplatňován i u více pojišťoven. Celkem policie odhalila 218 podvodů. „Jde o největší případ se znaky podvodného jednání v historii nejen naší pojišťovny, ale v životním pojištění vůbec,“ podotkla Jirásková.

Úrazy, na které získávala skupina pojistná plnění, byly zčásti úplně fiktivní, zčásti šlo o stará neléčená zranění. Třetím typem byly skutečné úrazy s účelově prodlužovaným léčením a rehabilitací, což zvyšovalo vyplácené částky. Skupina měla i takzvané vodiče, kteří pojištěné provázeli celým procesem vyřizování pojistných událostí nebo je za ně rovnou vyřizovali.