Soud: Bývalý šéf OP Prostějov Tuhý je nevinný

Prostějovský soud ve středu zprostil obžaloby bývalého šéfa OP Prostějov Františka Tuhého. Zodpovídal se z nevýhodných pronájmů prodejen své rodině, podle soudu nejde o trestný čin. Stejně rozhodl soud již při předběžném projednání obžaloby, kauzu mu však vrátil krajský soud.

Tuhý stál před soudem pro porušení povinnosti při správě cizího majetku kvůli údajně nevýhodnému pronájmu podnikových prodejen v Prostějově z let 2004 až 2009. Podle žalobců při nich zvýhodňoval svou dceru a zetě, škodu vyčíslili na více než deset milionů korun. 

Jeho příbuzní platili nájemné ve výši deset procent z dosaženého obratu. Obžaloba tvrdila, že nájemné bylo nevýhodné. Navíc údajně byla smlouva zcela zbytečná, Tuhý měl podle žalobce svévolně rozhodnout o prodeji majetku podniku do vlastnictví jeho rodiny.

„Nelze hovořit o nevýhodnosti takovéto nájemní smlouvy,“ uvedla soudkyně. Nevýhodná podle ní nebyla ani smlouva s obratovým nájemným v ulici Plumlovské. „Vysoké zisky této prodejny byly výhodné pro Oděvní podnik. Ke vzniku škody nedošlo,“ podotkla soudkyně. I kdyby podle ní škoda vznikla, bylo by kvůli promlčení skutku trestní stíhání nepřípustné.

Státní zástupce ve středu u soudu žádal pro bývalého šéfa firmy, která kdysi patřila k nejznámějším českým výrobcům oděvů, tříletý nepodmíněný trest ve věznici s dozorem, peněžitý trest dva miliony korun a čtyřletý zákaz činnosti. Po vynesení rozsudku si ponechal lhůtu pro případné odvolání. Naopak obhajoba požadovala zproštění obžaloby.

„Soud dospěl k názoru, že žalované skutky nejsou trestným činem,“ dodala Hana Greplová. Podle soudu nevznikla kvůli uzavřeným smlouvám žádná škoda, což je podstata naplnění žalovaného trestného činu.

Nevinný i v případě údajné zpronevěry

Prostějovský exmanažer dříve čelil také dalšímu trestnímu stíhání, a to kvůli údajné zpronevěře 26,3 milionu korun, které si vyplatil jako odměnu. Za to měl původně jít na 5 let do vězení. Podle znalce, který předloni kauzu zkoumal, si však Tuhý mohl díky tomu, že se ve sledovaném období od roku 2004 až 2008 OP Prostějovu hospodářsky dařilo a vykazoval zisky, vyplatit i mnohem vyšší částku.

Odměna ve výši 26,3 milionu korun, kterou si skutečně vyplatil, tak údajně byla oprávněná. Nedopustil se tudíž trestného činu, ale šlo hlavně o formální chybu, protože o odměnách mělo rozhodovat představenstvo podniku, jak už upozornil soud nižší instance v Brně. Podle vrchního soudu se jedná spíš o prohřešek proti zákoníku práce.

Společnost OP Prostějov patřila k nejznámějším českým výrobcům oděvů. Kvůli zadluženosti byl na její majetek vyhlášen konkurz v květnu 2010. Pohledávky nárokuje 555 věřitelů, kteří požádali o proplacení dvou miliard korun. Okolnosti krachu OP Prostějov poté začali prověřovat policisté.

Komín vévodil OP Prostějov, k zemi šel jako poslední (zdroj: ČT24)

Hlavní areál OP v Prostějově koupila firma Astria Group, šest výrobních hal, které tvořily dominantu průmyslové části města, bylo zbouráno. Loni šla k zemi také prostějovská dominanta - tovární komín. Astria chce na části pozemků vybudovat výstavní haly.