Exšéf OP Prostějov bez trestu, šlo spíš o prohřešek proti zákoníku práce

Olomoucký vrchní soud zprostil obžaloby exředitele zkrachovalé firmy OP Prostějov Františka Tuhého. Podle soudu se nedopustil trestného činu, spíš prohřešku proti zákoníku práce. Za zpronevěru 26,3 milionu korun měl původně jít na 5 let do vězení, podle nynějšího vyjádření soudního znalce si ale mohl na odměnách přijít ještě na víc peněz.

Před olomouckým soudem vypovídal soudní znalec, který řekl, že ve sledované době let 2004 až 2008 se OP Prostějov hospodářsky dařilo a vykazoval zisky. Obviněný František Tuhý si tak ve výsledku mohl na prémiích vyplatit mnohem větší částku, i sto milionů korun. Odměna ve výši 26,3 milionu korun, kterou si skutečně vyplatil, tak údajně byla oprávněná. Nedopustil se tudíž trestného činu, ale šlo hlavně o formální chybu, protože o odměnách mělo rozhodovat představenstvo podniku, jak už upozornil soud nižší instance v Brně. Podle vrchního soudu se jedná spíš o prohřešek proti zákoníku práce.

  • "Firma po celou sledovanou dobu dosahovala zisku a stále prosperovala. I kdyby se dodržel formální postup a prémie mu byly schváleny podle zákona představenstvem, byly by mu stejně vyplaceny. Firma o žádnou částku poškozena nebyla," uvedl předseda soudního senátu Petr Angyalossy.

František Tuhý řekl, že je pro něj verdikt zadostiučiněním. „Ten pocit, když jsem měl za práci, kterou jsem odváděl, dostat pět let vězení, nikomu nepřeji. Jsem strašně rád, že to dopadlo v můj prospěch,“ řekl Tuhý. Nechápal, proč by měl být popotahován za vyplácení prémií pouze on, když i ostatní členové vedení OP Prostějov dostávali podobné částky. 26,3 milionu korun si nechal vyplatit jako mimořádné prémie za dobré vedení firmy. Obžaloba tvrdila, že to bylo v době, kdy byla firma ve finančních potížích. Tuhý se hájil tím, že zákon neporušil, že bylo hospodaření firmy v pořádku a na prémie měl tedy nárok. Vrchní soud nyní doplnil, že firmě nevznikla žádná škoda.

Brněnský verdikt zrušen, jiné žalobě ještě čelí

Brněnský krajský soud dříve rozhodl v neprospěch Františka Tuhého a určil mu pět let odnětí svobody. Miliony mu byly vyplaceny v letech 2004 až 2008, kdy byl většinovým vlastníkem, generálním ředitelem a předsedou představenstva podniku. Z titulu svých funkcí stanovil podmínky pro vyplacení odměn sobě i dalším členům vedení firmy.Tuhý vlastnil 54 procent akcií oděvní firmy, jejichž cena se podle jeho hrubého odhadu před více než šesti lety odhadovala na miliardu korun. Z místa ředitele odešel v polovině roku 2008.

Kromě nynějšího případu je Tuhý ještě obžalován pro porušení povinnosti při správě cizího majetku kvůli údajně nevýhodnému pronájmu podnikových prodejen v Prostějově z let 2004 až 2009. Podle žalobců při nich zvýhodňoval svou dceru a zetě, škoda je vyčíslena na více než deset milionů korun. Soud obžalobu dosud neprojednával.

Společnost OP Prostějov patřila k nejznámějším českým výrobcům oděvů. Kvůli zadluženosti byl na její majetek vyhlášen konkurz v květnu 2010. Pohledávky nárokuje 555 věřitelů, kteří požádali o proplacení dvou miliard korun. Okolnosti krachu OP Prostějov poté začali prověřovat policisté. Hlavní areál OP v Prostějově koupila firma Astria Group, šest výrobních hal, které tvořily dominantu průmyslové části města, bylo zbouráno. Astria chce na části pozemků vybudovat výstavní haly.

Olomoucký vrchní soud osvobodil exředitele OP Prostějov Tuhého (zdroj: ČT24)