Solární elektrárna poškodila krajinu

Hradec Králové - Podnikatel Zdeněk Kuntoš si stěžuje, že stavebník solární elektrárny u Ralska poškodil krajinu včetně jeho pozemků. Kvůli tomu nedávná povodeň poničila i tři jeho rybníky. Firma Amun Re uznává, že majetek pana Kuntoše poškodila, ale odmítá zaplatit odškodné v požadované výši. Odškodnění ve výši osmadvaceti milionů považuje za přemrštěné.

Stavba jedné z největších slunečních elektráren u Ralska zasáhla do krajiny. Podle místních lidí stavbaři zavinili to, že se velká voda neudrží v lesích, steče do údolí a zaútočí na jejich majetek. „Tady to bylo v pořádku do doby, než začali stavět elektrárnu,“ stěžuje si občan Borovice u Mnichova Hradiště Antonín Heissler. „Sejmuli humusovitou část celého území a dostali se na podloží, tak došlo ke splachu písčitojílovité zeminy a vody. A to se převalilo přes celé údolí,“ popisuje příčiny poškozený podnikatel Zdeněk Kuntoš.        

Pan Kuntoš koupil čtyři hektary údolí včetně rybníků a chtěl je upravit jako rekreační oblast. Chystal i opravu staré opuštěné školy. Zaplatil statisíce za projekt. Mělo by po nás něco zůstat, říká. Dnes by už jako soused, účastník řízení se stavbou elektrárny nesouhlasil. „Jezdí přes jeho pozemky, kde si udělali téměř magistrálu. Zničili mu i mokřady a malé rybníčky. Na jeho pozemcích jsou skládky, které pan Kuntoš nepovolil,“ vypočítává zástupce Zdeňka Kuntoše Zdeněk Brožek. „Buď ať to dají do původního stavu, nebo si mohou celé to údolí koupit a předělat si ho k obrazu svému,“ nabízí řešení Zdeněk Kuntoš.    

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Stavebník elektrárny, firma Amun Re, uznal, že majetek pana Kuntoše poškodil. „My to chceme řešit věcně. Pan Kuntoš chce zaplatit 28 milionů korun, což nám připadá jako absurdní požadavek,“ říká člen představenstva firmy Amun Re Drahomír Šachta.

Zásah do přírody vyšetřuje na podnět pana Kuntoše také inspekce životního prostředí.