Sokolovští policisté budou rozdávat vizitky

Sokolov - V Sokolově už dva roky úspěšně funguje četnická služba, jak ji známe například z televizního seriálu Hříšní lidé města pražského. Pořádkové hlídky tam mají svůj rajon, chodí po městě pěšky a neváhají se zastavit a promluvit si s lidmi.

Služebním placky s identifikačním číslem se za několik dní stanou dobovými relikty. Policisté z pořádkových hlídek se chystají rozdávat lidem vizitky s fotografií a s kontaktem. Mluvčí Okresního ředitelství PČR v Sokolově Andrea Kávová říká: „Cílem je, aby obyvatelé města znali své policisty a věděli, na koho se obrátit.” Pověřený policejní prezident Jan Brázda doplňuje, že usilují o větší spolupráci mezi policisty a občany a že chtějí nahradit představu policisty jako represivního orgánu představou člověka, který v případě potřeby dokáže pomoci a poradit.

Sokolov má dnes 9 policejních rajonů. Policisté, kteří v nich slouží, jsou hodnoceni za všechno, co se kolem nich děje, od drobných přestupků až po trestné činy. Když někdo ukradne v rajonu auto, jsou příslušní policisté odpovědní za to, že ho neohlídali a měli by sami vypátrat zloděje.

Velitel obvodního oddělení PČR v Sokolově Petr Kubis upřesňuje, že v každém rajonu je vrchní inspektor odpovědný za trestní řízení, dále 2–3 inspektoři obchůzkové služby a ještě jeden strážník městské policie.