Sněhu nepřibylo, zato rekordně mrzlo. Vzápětí hrozí ledovka

Semily/Vsetín – Tuhé mrazy uhodily nad ránem zejména na západě Čech. V Krušných horách klesla teplota až na minus 18 stupňů Celsia, podle meteorologů je to desetileté minimum. Mrzlo i na dalších místech, proto na silnicích zledovatěl sníh, který v minulých dnech napadl. Silničáři na zledovatělý sníh upozorňují zejména v severních Čechách na Jablonecku a Semilsku a na východní Moravě na Vsetínsku. Ještě kluzčeji ale bude ve čtvrtek, kdy meteorologové vydali výstrahu na ledovku.

Nejnižší teplotu zaznamenal Český hydrometeorologický ústav ráno v krušnohorských obcích Šindelová a Jelení, bylo -18,1, resp. -18,3 stupně Celsia. „Na toto období to je nezvyklá zima. Jde asi o desetileté minimum,“ řekl pozorovatel ČHMÚ Rudolf Kovařík ze Šindelové. Pro tak tuhý mráz je podle něj podstatné, že napadl sníh. „Kdyby nebyl, tak by teplota klesla tak do minus deseti stupňů,“ odhadl.

Ačkoli bylo nejchladněji na úplném západě Česka a směrem na východ byla ranní minima vyšší, mrzlo v celé zemi. Je to poznat zejména na horských silnicích nižších tříd, kde leží sníh a ten přes noc zledovatěl. V nižších polohách potom řidičům větší nebezpečí nehrozí. Naznačil to i dispečer plzeňských krajských silničářů, podle kterého museli jeho kolegové zasahovat pouze na horách: „Vesměs je na silnicích klid, sypače musely vyjet jen na Šumavě, kde začaly vozovky ve výšce nad 700 metrů nad mořem přimrzat.“

Další noc bude teplejší – a deštivá. Pozor na ledovku

Osmnáct stupňů pod nulou patrně zůstane na nějaký čas minimem nadcházející zimy. V noci na čtvrtek už by rekordy padat neměly, meteorologové naopak očekávají oteplení. Také se zatáhne a bude sněžit nebo pršet. Tam, kde naprší, hrozí na promrzlé zemi vznik ledovky. ČHMÚ vydal výstrahu, která se týká všech krajů.

Pro Prahu a Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký a Ústecký kraj a pro sever Olomouckého a Moravskoslezského kraje platí výstraha před ledovkou na čtvrtek od 2:00 do 11:00. Lidé v ostatních regionech by mohli klouzat od 7:00 do 15:00.