Škůdce v zemědělství budou likvidovat roboti navigovaní z vesmíru. Vyvíjejí je v Brně

Roboti ve skleníku (zdroj: ČT24)

Vědci Mendelovy univerzity v Brně se podílí na evropském projektu Green Patrol. Jeho výsledkem je robot, který umí rozeznat škůdce na rostlinách například rajčat nebo paprik a do zasaženého místa aplikovat postřik. Je navigován systémem Galileo z vesmíru.

První prototyp robota, kterého už zkoušejí na farmě ve Španělsku, zmapuje skleník plný rajčat, zaměří škůdce a zlikviduje je. Databázi škůdců vytvořili vědci Mendelovy univerzity. Prostřednictvím desítek tisíc fotek se umělá inteligence naučila, co škůdce je a co ne.

K tomu bylo třeba zmapovat celý cyklus škůdce od vajíčka přes larvu až po dospělce u zdravých i poškozených rostlin, mladých semenáčků i u dospělých kvetoucích rostlin. „Kultivovali jsme rajčata, která jsme nakazili hmyzími škůdci a pomocí specifického zařízení, což jsou kamery s různými druhy světel, jsme se snažili najít metodu, jak je nejlépe na listech najít,“ popsal vedoucí laboratoře Mendelovy univerzity v Brně Libor Lenža.

Cílem je zasáhnout včas a snížit množství postřiků

Na základě získaných dat vytvořili brněnští vědci IPM strategii, což je systém opatření, postupů a doporučení, který umožňuje předcházet ztrátám na produkci. Za normálních okolností o těchto opatřeních rozhodují farmáři, ale zde byla speciálně připravena pro robota, tak aby byl plně autonomní.

Cílem je snížit využití postřiků a zjistit napadení škůdcem už v počátku, což zamezí ztrátám na produkci. „Pracovních sil je nedostatek. Roboti dokážou pracovat čtyřiadvacet hodin denně, sedm dní v týdnu a jsou přesnější,“ Dalibor Húska z Ústavu chemie a biochemie brněnské Mendelovy univerzity.  

Důležitou součástí je navigační systém Galileo

Velkou výhodou je propojení s evropským navigačním systémem Galileo. Green Patrol, do kterého se zapojili vědci a firmy ze Španělska, Velké Británie nebo Nizozemska, byl jedním z prvních, který navigaci využil. „Je to velmi důležitá součást robota a zároveň velká výzva do budoucna, protože skleníkové systémy značně znesnadňují přijímání signálu ze satelitů. Robot načte celý skleník a přesně určí polohu výskytu škůdců a také bude schopný komunikovat s ostatními roboty,“ vysvětlil Húska.

Na farmě Ráječek v brněnských Tuřanech pěstují rajčata hydroponicky a ve skleníku. Přesto je periody horka také trápí. Škůdci jako svilušky, makadlovky nebo molice útočí nejčastěji. Hlídat je musí člověk. „Říká se tomu skautování, díváme se, jestli nejsou někde poškozené rostliny nebo vajíčka na spodcích listů,“ řekl agronom farmy Ráječek Matěj Sklenář.

Robotizace na farmě v Tuřanech úplnou novinkou není. Roboty využívají například při vytrhávání plevele v řádcích salátu. Podobný robot jako ve Španělsku by se jim také hodil. „Má to velký potenciál především v tom, kdy jsme schopní odhalit škůdce,“ podotkl Sklenář. Podle vědců by si ho místní pěstitelé mohli pořídit tak za pět let.

  • Tým Green Patrol se skládá z konsorcia šesti stran včetně MENDELU (se zaměřením na IPM a léčbu škůdců). Dále jde o dva výzkumné ústavy specializované na navigaci a robotiku a tři další partnery se specializací na globální navigační satelitní systém (GNSS) pro trh, strojírenství a automatizace skleníků aplikace geoprostorových údajů ve vztahu k potřebě uživatele. Projekt financovala Evropská unie z programu H2020.