Škodám z bahna při povodních se dá předcházet. Recept mají v Němčovicích

Události: Obrana proti bahnu při povodni (zdroj: ČT24)

Povodně přinášejí kromě škod spojených s vodou také problémy s bahnem. Toho se totiž do obcí valívá z polí při průtržích mračen čím dál víc. Důvodem je sucho, rozložení srážek v čase a ráz krajiny, ve které chybí meze a remízky. Řešením může být třeba ochranný pás kolem obce, který stavějí v Němčovicích na Rokycansku.

Dlouhá sucha v kombinaci s přívalovými dešti způsobují čím dál větší problémy. Vyschlá pole nedokážou velké množství srážek pojmout.

Třeba v Hartoušově na Chebsku zaplavila tento čtvrtek voda z polí během jediného odpoledne celý pozemek domu na okraji obce. „Já tam nemůžu ani jít. Nevím, jestli slepice žijí, nebo ne,“ lamentovala jedna z obyvatelek Hartoušova.

V pátek bylo vidět, že dům obklopuje orná půda, která je na mnoha místech popraskaná dlouhodobým suchem. „Ta krusta je zase hodně vyschlá a velmi tvrdá a významným způsobem zamezuje vstupu vody do půdního profilu. To znamená, že se to nezvládne vsáknout,“ říká hydropedoložka z České zemědělské univerzity Radka Kodešová.

Snadné řešení příčin těchto potíží se v blízké době nerýsuje. Proto musí obce přicházet s nápady, jak se poprat alespoň s následky.

Třeba v Němčovicích na Rokycansku se při povodních z minulých let dívali na valící se vodu z polí osázených kukuřicí. „Nám nevadí voda. Ta přiteče a odteče. Ale samozřejmě nenadělá takovou škodu, jako když obsahuje bahno,“ říká starosta Němčovic Karel Ferschmann (nestr.).

Rozhodli se proto vytvořit kolem obce zatravněný pás a na některých místech i ochranné hráze. Hotovo má být na přelomu června a července. Pás ale zafungoval už nyní, i když ho teprve staví. V obci sice silně pršelo, voda za sebou ale podle starosty žádné škody nezanechala.