Sedm měsíců od otevření se na královéhradeckém stadionu mění část trávníku. Fotbalisté věří, že nový vydrží déle

Události v regionech: Fotbalový klub v Hradci Králové zahájil výměnu čtvrtiny vyhřívaného trávníku (zdroj: ČT24)

Na novém fotbalovém stadionu v Hradci Králové začala výměna vyhřívaného trávníku. Ačkoli se nová sportovní aréna za tři čtvrtě miliardy korun otevřela teprve před sedmi měsíci, je trávník již v nevhodném stavu. Od nového si městský fotbalový klub slibuje, že bude kvalitnější a odolnější. Není ale zřejmé, kdo výměnu hradí. Město i fotbalisté hovoří o reklamaci, nicméně z radnice zní, že trávník reklamuje klub, a klub tvrdí, že je to reklamace prostřednictvím města.

Vloni v srpnu se mohli královéhradečtí fotbalisté chlubit jedním z nejkvalitnějších trávníků na českých hřištích. Jak ale ukázalo například poslední utkání na něm, které sehrál domácí klub s Mladou Boleslaví, je teď spíše jedním z nejhorších.

„Po sobotním utkání byl v havarijním stavu. Hráči si na to stěžovali, stěžovali si trenéři,“ poukázal redaktor deníku Sport Radek Špryňar.

Výměna zničeného povrchu již začala. Kamiony z Nizozemska přivezly pásy travního porostu, které nahradí zhruba čtvrtinu hrací plochy, která se rozpadá. „Bude to odolnější. Drny jsou proložené speciální síťkou, takže by to mělo držet,“ ujistil Jakub Jezdinský z FC Hradec Králové.

Podle předsedy komise pro stadiony a hrací plochy Fotbalové asociace ČR Michala Koťana to v Hradci Králové dopadlo tak, jak se dalo čekat. Na východní stranu stadionu nesvítí slunce a je tam vlhko. „Doporučovali jsme použít anglickou metodu, což jsou speciální druhy písků – lépe se řídí vývoj a údržba trávy. Nedali na nás v ničem,“ vzpomněl na dobu stavby.

Otázka reklamace

Ředitel klubu Richard Jukl však odmítl, že by za potíže s trávníkem nesl někdo z místních zodpovědnost. „Na dodavatele trávníku jsme my neměli žádný vliv, všechno si dělal generální dodavatel stavby,“ řekl. Zároveň je přesvědčen, že zohlednili všechna doporučení, která dostali.

Klub uvolnil na opravu 421 tisíc korun, podle Koťana to nebude stačit – náklady odhadl na milion. Zároveň by se měl trávník reklamovat. Není však zřejmé, kdo to udělá. Ředitel Jukl uvedl, že klub reklamuje trávník „prostřednictvím města“.

Radnice ale od toho dala ruce pryč. „Nedochází k žádnému reklamačnímu řízení ze strany radnice. Je to celé v kompetenci fotbalového klubu,“ reagoval náměstek primátorky Lukáš Řádek (TOP 09).

Jukl očekává, že budou nové pásy trávy položeny nejpozději v sobotu. O týden později by je měla čekat první zatěžkávací zkouška – královéhradecké fotbalisty čeká domácí utkání s Pardubicemi.