Rožmberská věž Jakobínka chátrá

Rožmberk nad Vltavou – Rožmberská věž Jakobínka se začíná rozpadat. V zimě hrozí zřícení některých částí, s tímto závěrem přišli experti, kteří se ji snažili zabezpečit. Majitelem pozemku pod věží je Česká pošta, která však peníze na její opravu nemá. A už tři roky řeší její převod na památkový ústav. Památkáři chtějí Jakobínku zachránit, ale až tehdy, kdy ji budou vlastnit. Proč všechno trvá tak dlouhou dobu, nikdo nechápe.

Desky, které chránily povrch přilbice, popadaly. Malta nedrží, cihly se drolí a voda prosakuje dovnitř. „Cihly jsou devastované, vše je zamokřené,“ uvedl zástupce firmy zabezpečující věž Miroslav Kovačičín. Od zabezpečení věže již uplynuly tři roky, vrchní část chrání pouze síť. „Může dojít vyloženě ke zborcení a ke zřícení samotné věže,“ dodal Miroslav Kovačičín. Podle památkářů je historická stavba skutečně v žalostném stavu. „Nedovedu nyní odhadnout, zda ještě tuto zimu přežije a nebo už je to skutečně stav úplně kritický,“ prohlásil ředitel Národního památkového ústavu České Budějovice Petr Pavelec.

Již před dvěma lety ČT poukázala v letním seriálu na kritický stav. Zástupci České pošty slibovali rychlé řešení, věž památkářům ale dosud nepředali. Převod zkomplikovaly nevyjasněné vlastnické vztahy. Pozemek pod věží patří České poště, která peníze na opravu hlásky nemá. „V případě zájmu Národního památkového ústavu je Česká pošta připravena jeho žádosti vyhovět,“ prohlásila mluvčí České pošty Marta Selicharová. Petr Pavelec však namítá: „My zájem Jakobínku převzít deklarujeme trvale.“ Kamenná hláska zvaná Jakobínka je součástí horního rožmberského hradu. V podhradí nikdo z místních nechápe, proč převod trvá tak dlouho. „Velmi mne mrzí, že pošta je ve svých rozhodnutích tak liknavá,“ potvrdil radní Jihočeského kraje František Štangl (ODS).

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Památkáři se pokusí získat věž ještě před začátkem zimy. Některé její části potom zabezpečí, aby se nezřítily.

Kamenná hláska zvaná Jakobínka patří k posledním částem horního hradu Rožmberk nad Vltavou.
Zdroj: ČT24