Řídicí ústředna zahájila ostrý provoz. Informace o olomoucké dopravě posílá i do nové aplikace

Po několika měsících zkušebního provozu začala v těchto dnech na magistrátu v Olomouci fungovat dopravní ústředna, která řídí provoz na hlavních silnicích a křižovatkách ve městě. Informace o hustotě dopravy nebo volných parkovacích místech se lidem zobrazí i v nové aplikaci pro mobilní telefony Chytrá Olomouc.

Ústředna umí koordinovaně řídit světelné křižovatky a zároveň dokáže upravit provoz semaforů podle aktuální situace. Na řídicí ústřednu je napojeno všech 42 světelných křižovatek ve městě a do budoucna jich může být až stovka.

Teď bude možné nastavit na koordinovaných úsecích takzvanou zelenou vlnu přímo z dopravního centra i s preferencí pohybu hromadné dopravy v závislosti na aktuální dopravní situaci.
Mirek Žbánek
olomoucký primátor

Operátoři provoz sledují v reálném čase

Základní nabídka aplikace Chytrá Olomouc
Zdroj: ČT24

Systém dopravního centra se skládá z inteligentního ovládání světelných křižovatek, kontroly obsazenosti parkovišť, možnosti připojení dohledových kamer nebo ovládání proměnných značek.

„Dopravní situaci mohou operátoři sledovat v reálném čase na velkoplošných obrazovkách. Vidí pohyb všech autobusů KIDSOK (koordinátor integrovaného dopravního systému na Olomoucku) i výstup ze všech kamer olomouckého dopravního podniku,“ řekl primátorův náměstek Martin Major (ODS). Tato data jsou zatím neveřejná.

Okamžité zklidnění dopravy ale není jediným přínosem řídicí ústředny. Díky nasbíraným anonymním údajům o hustotě a směrech automobilového provozu v Olomouci bude možné například lépe plánovat trasy MHD nebo objížďky při rekonstrukcích.

Všechny informace v mobilu

Provoz na olomouckých silnicích, který ústředna zaznamenává, mohou lidé sledovat i přímo v mobilním telefonu, a to prostřednictvím nové aplikace Chytrá Olomouc. Funguje na platformách iOS a Android.  

„Pro řidiče je dobré, že v aplikaci vidí, kde jsou aktuální uzavírky nebo dopravní nehody, a mohou lépe plánovat svou trasu. Navíc aplikace ukazuje i aktuální počet volných parkovacích míst na šesti frekventovaných velkých parkovištích,“ řekl primátorův náměstek Matouš Pelikán (KDU-ČSL).

Díky kamerám mohou lidé sledovat aktuální provoz na několika místech v Olomouci
Zdroj: ČT24

Aplikace zobrazuje volná parkovací místa v podzemním parkovišti u nádraží, u komplexů RCO a BEA, u hotelu Flora, na Palackého nebo v budově Namiro, ve které sídlí olomoucký magistrát. Počítá se i s rozšiřováním aplikace o další moduly, jako jsou například informace o parkování na ulici, městské hromadné dopravě nebo o stavu ovzduší.