Řada nešťastných příhod. Za 14 dní řešili železničáři u Vnorov už třetí nehodu

Železniční trať ve Vnorovech na Hodonínsku byla před dvěma týdny jen jednou z mnoha. Během posledních 14 dní se ale na ní staly už tři nehody a stala se kuriozitou. Každý z incidentů má jinou příčinu a s jejich následky se musí vypořádat Správa železniční dopravní cesty (ŠŽDC) a České dráhy. Zatímco první jmenovaná společnost už škody vyčíslila na 700 tisíc, ČD ještě stále počítají.

Další vykolejený vlak na trati mezi Veselím nad Moravou a Strážnicí na Hodonínsku přitáhl zvědavce. „To už není možné, to místo je nějaké zapeklité,“ okomentoval situaci jeden z obyvatel Vnorov Josef Studénka. Na trati tentokrát v pondělí večer vykolejila posuvná lokomotiva při sypání štěrku.

U Vnorov vykolejila posunovací lokomotiva (zdroj: ČT24)

Zatímco třetí nehoda na stejné trati za poslední dva týdny vyvolala na tváři některých místních úsměv na tváři, první byla tragická. Tehdy řidič traktoru nerespektoval výstražná světla a vjel na přejezd, kde se srazil s osobním vlakem.

Havárie na přejezdu skončila tragicky

Při srážce řidič traktoru zahynul a nyní jeho smrt na místě připomínají květiny. Vlakem cestovalo zhruba 25 lidí, někteří z nich se zranili. Jejich poranění však podle mluvčí jihomoravské záchranné služby Hedviky Kropáčkové nebyla vážná. Po střetu také začal hořet jeden ze čtyř vagónů a celková škoda na vlaku, vozidlu i trati se vyšplhala na 13 milionů korun.

Během havárie vlak vykolejil. Zpět na koleje jej přijel postavit nehodový jeřáb Českých drah. I ten ale taktéž vykolejil jen o den později. V tomto případě nejspíše selhal pracovník, který rameno jeřábu řádně nezabezpečil. Ze železnice se ho podařilo dostat až minulý týden v pátek pomocí devítipatrového silničního jeřábu.

Kvůli odstraňování škod místem už 14 dní nejezdí vlaky, které nahrazují autobusy. I když jen před pár hodinami se tam stala další nehoda, trať by měla být zprovozněna ve středu večer. Jaká bude celková výše škod, je ještě neznámé.