První dva kameny zmizelých ve Zlíně připomínají manžele Weinsteinovy

První kameny zmizelých ve Zlíně (zdroj: ČT24)

Zlín má své první kameny zmizelých. V centru města, v ulici Rašínova, připomínají manželský pár Zdeňku a Bernarda Weinsteinovy. Kameny jsou vzpomínkou na lidi, které nacisté vyhnali z domovů a následně zavraždili v koncentračních táborech.

První tři kameny zmizelých odhalili ve Zlínském kraji v roce 2013 v Boršicích, další víc než desítku pak v Kroměříži. Ve Zlíně nebyla silná židovská komunita, o to silnější je příběh Bernarda a Zdeňky Sidonie Weinsteinových. Ve třicátých letech měli v domě ve zlínské Rašínově ulici  vyhlášený krejčovský salon a galanterii.

Druhá světová válka je připravila nejen o dům. Tři syny stihli rodiče poslat do exilu, sami zahynuli v koncentračních táborech. Zanechali dopis na rozloučenou, který dodnes opatruje jejich vnučka.

23. ledna 1943 odjeli Weinsteinovi z židovského shromaždiště v ghettu v Holešově v transportu do Terezína, kde později zemřel Bernard, Zdeňka pak po transportu do Osvětimi. Domů do Zlína se po válce vrátil jen jeden syn, který proti nacistům bojoval v britské armádě.

Kameny zmizelých (takzvané stolpersteiny)  jsou dlažební kostky s mosazným povrchem, vsazené do chodníku před domy obětí nacistického režimu podle původního projektu německého umělce Guntera Demniga. První kámen položil 16. prosince 1992 před radnicí v Kolíně nad Rýnem. V evropských městech je možné potkat už více než osmdesát tisíc takových kamenů. V České republice byly první umístěny do pražských chodníků v říjnu 2008.