Lednické se nelíbí průmyslová zóna na místě šikmého kostela. Podle primátora Karviné pomůže občanům

Události, komentáře: Průmyslová zóna u šikmého kostela (zdroj: ČT24)

Podle spisovatelky a autorky trilogie Šikmý kostel Karin Lednické by průmyslová zóna v archeologicky unikátním prostoru, kde v minulosti stála Stará Karviná, výrazně snížila atraktivitu místa, které navštěvují tisíce turistů. Primátor Karviné Jan Wolf (SOCDEM) jiný vhodnější a větší prostor ve městě pro tento účel nevidí. Oba byli hosty středečních Událostí, komentářů.

K atraktivitě místa zaniklého města přispěla i Lednické trilogie Šikmý kostel. Od doby, co vyšla, tam začaly přijíždět stovky turistů. Lednická je toho názoru, že vybudováním průmyslové zóny místo o atraktivitu přijde. „Fenomén toho ztraceného města, za kterým lidé přijíždějí, tím bude narušen a obávám se, jestli atraktivita toho místa tím opravdu nebude snížená,“ poznamenala.

Podle primátora Karviné Wolfa (SOCDEM) žádný připravený prostor v rámci brownfieldu v Karviné veliký sto hektarů není, proto je uvedený prostor od roku 2011 určený pro průmyslovou zónu. „Samozřejmě v případě, že by byly jiné prostory v jiných oblastech, tak to určitě budeme řešit,“ řekl.

Primátor Karviné si nemyslí, že by projektem přišlo místo o atraktivitu. Naopak. „My máme připravené další projekty, jako je POHO park Gabriela, který navazuje na šikmý kostel. V současné době se řeší Důl ČSA, který by měl být kulturní památkou,“ vyjmenoval primátor.

Podle Lednické otázka nestojí na tom, jestli má nebo nemá vzniknout průmyslová zóna, ale v jaké lokalitě. „Možná by nebylo od věci připomenout ten výchozí stav, to znamená, že tam byla orná půda, louky, lesní plochy, staré staleté aleje, které vlastně kopírují původní městskou výstavbu. A to jsou právě všechno ty věci, které teď lákají návštěvníky,“ poznamenala Lednická. Kolem jsou podle ní jiné plochy, které jsou skutečnými brownfieldy.

Primátor: vhodnější plocha pro rozvoj průmyslu není

Primátor ale opět zopakoval, že jiná stohektarová plocha, která je vhodná pro rozvoj průmyslu, v Karviné není. „Karviná má dlouhodobě největší nezaměstnanost, z Karviné odcházejí stovky mladých lidí. Karviná má zhruba patnáct set volných bytů, máme nebytové prostory. Máme krásně opravené město a potřebujeme zde nové lidi, kteří tady budou pracovat,“ řekl.

„V žádném případě nechceme zapomenout na minulost hornictví. Proto děláme projekty, které budou dnes možná v objemu půl miliardy korun. A věřím tomu, že turisté a návštěvníci si tam najdou cestu,“ dodal.

Pozemky v okolí kostela patřily firmě OKD, dnes jsou vlastnictvím Bakalovy firmy Asental. „To znamená, cokoliv tam chceme dělat, tak se společností Asental musíme komunikovat,“ řekl primátor. Projekt podle primátora řeší kraj, CzechInvest, je podepsáno memorandum mezi Moravskoslezským krajem a společností Panatoni.

„Jsou tam tvrdé podmínky i z hlediska budoucí výstavby, takže já si myslím, že to není o tom, že by město tratilo. V případě, že se přivede strategický investor, tak město stoprocentně na tom vydělá,“ řekl Wolf. Dodal, že město konzultuje projekt i s památkáři. „Památkáři ze zákona, pokud mají nějakou nejasnost, tak mají možnost k tomu, aby se odvolali, případně udělali nějaký přezkum,“ dodal Wolf.

Expozice je jedna věc, její okolí druhá

Karin Lednická poznamenala, že byla v týmu projektu renovace Dolu Gabriela. „Expozice je jedna věc, ale druhá věc je převést vlastně informace z té expozice do okolního prostoru, což dost dobře přestane být možné, když návštěvníci, kteří půjdou od šikmého kostela nahoru ke Gabriele, budou nedaleko míjet plot průmyslové zóny. Tam potom vlastně ten koncept ztrácí opodstatnění, takže to je ta námitka. Samozřejmě já nemůžu zpochybnit, že někdo se přijde projít mezi kostelem a Gabrielou a nebude mu vadit,“ řekla.

Primátor Karviné trvá na tom, že průmyslová zóna pomůže běžným občanům tak, jako pomohla například městu Frýdek-Místek, kde byly socioekonomické údaje horší než města Karviné. „Dnes po dvaceti letech už není strukturálně postiženým městem. Je tam zaměstnanost, je tam spousta mladých lidí a ti lidé tam mají práci a kupní síla se výrazně zvedla. My se nevzdáváme minulosti, ale myslíme hlavně na budoucnost Karviné,“ uzavřel Wolf.