Prodej ostravské huti zneklidnil odbory i ministra průmyslu. Panují obavy o 7000 pracovních míst

Ostravská huť může mít jiného majitele (zdroj: ČT24)

Ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (za ANO) bude ve čtvrtek v Praze jednat se zástupci společnosti ArcelorMittal Ostrava o situaci kolem jejích hutí. Prodejem ostravského podniku chce nadnárodní ocelářská skupina ArcelorMittal získat souhlas Evropské komise s koupí hutí Ilva v italském městě Taranto. Potvrdila to její mluvčí Barbora Černá Dvořáková.

Hüner doplnil, že na jednání přijdou odbory podniku a zástupci Českomoravské konfederace odborových svazů. Údajně se ho zúčastní také management firmy. Prodejem ostravského podniku chce nadnárodní ocelářská skupina ArcelorMittal získat souhlas Evropské komise s koupí hutí Ilva v italském městě Taranto. Vyjádření Bruselu se očekává nejpozději 23. května.

Hüner už o víkendu uvedl, že případný prodej se musí uskutečnit tak, aby neměl žádný negativní dopad na zaměstnanost v Moravskoslezském kraji. „Situaci s ArcelorMittal Ostrava vnímám velmi citlivě. Jednak jako ministr průmyslu a obchodu, ale také jako člověk, který pochází z Moravskoslezského kraje,“ sdělil.

Po společnosti ArcelorMittal bude chtít, aby co nejdříve sdělila jasnou představu o tom, co bude následovat a za jakých podmínek bude chtít ostravské hutní závody prodat. „Situace je v kontextu toho, co se teď děje ve Vítkovicích a OKD, zvlášť citlivá nejen pro Ostravu, ale i pro celý region,“ dodal ministr.

Statistické údaje
Zdroj: ČT24

Tomáš Hüner případnou akvizici firmy státem v blízké budoucnosti vylučuje. „V současné době vidím zapojení státu pouze v informativní rovině. S nákupem hutě státní rozpočet letos ani příští rok nepočítá,“ uvedl.

Mluvčí firmy: Útlum výroby nechystáme

Mluvčí Barbora Černá Dvořáková již minulý týden serveru Seznam Zprávy řekla, že skupina ArcelorMittal předložila Evropské komisi návrh kompenzačního balíčku, který by měl rozptýlit obavy týkající se ochrany hospodářské soutěže. Obsah balíčku ale nechtěla komentovat do doby, než se komise k záležitosti vyjádří.

„Atmosféra mezi zaměstnanci není příliš dobrá,“ uvedla redaktorka České televize Pavla Daňková. „Od pátku jsem se nezastavil, pracují nyní 16 hodin denně, zaměstnanci se zajímají o celou situaci,“ potvrdil odborářský předák ArcelorMital Roman Bečica.

Podle Barbory Černé Dvořákové však výroba v závodu jede naplno. „Útlum se nechystá a ani nebude,“ dodala. Kdyby Evropská komise souhlasila s prodejem ArcelorMittalu Ostrava, zůstala by huť plně v provozu, jen pod novým vlastníkem, dodal ředitel AMO.

ArcelorMittal usoudila, že v zájmu koupě italské společnosti musí obětovat nějakou (firmu). A tou, kterou bude obětovat, bude ArcelorMittal Ostrava.
Josef Středula
předseda Českomoravské konfederace odborových svazů

Společnost ArcelorMittal Ostrava (AMO) má i s dceřinými společnostmi téměř 7000 zaměstnanců. Ročně vyrábí přes dva miliony tun oceli zejména pro stavebnictví a strojírenství. Své výrobky vyváží do více než 40 zemí. V roce 2016 vytvořila AMO čistý zisk 1,308 miliardy korun, o 1,017 miliardy vyšší než o rok dříve.

Tržby firmě klesly meziročně o 1,807 miliardy na 28,786 miliardy korun. Podnik patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal. Ta se na celosvětové produkci oceli podílí zhruba šesti procenty.