Přístroje stále nefungují, benešovská nemocnice kvůli kryptoviru omezí provoz i v pondělí

Potíže benešovské nemocnice nekončí a lepší to nebude ani v pondělí. Poté, co kryptovirus zablokoval fungování počítačů, paralyzoval počítačovou síť a lékaře připravil o jejich přístroje, zůstává provoz nemocnice výrazně omezen. Podle mluvčího zdravotnického zařízení Petra Ballka by mohl plný provoz opět začít v úterý.

„Stále trvá nouzový stav nemocnice, a to zatím do pondělí 16. 12. včetně,“ uvedl mluvčí nemocnice. Pacienti musí počítat s tím, že jim lékaři zatím poskytnou jen základní ošetření – například zašívají rány, provádějí převazy a běžné kontroly. Přístroje jsou ale mimo provoz, nepoužitelné jsou i rentgeny.

Několik pacientů, kteří v nemocnici leželi a potřebovali podporu techniky, se muselo přestěhovat do jiných nemocnic a sanitky vozily nové pacienty rovnou jinam. Ostatní krajské nemocnice ale nehlásí nadměrný nápor pacientů. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že je připraven kraji poskytnout zázemí ve fakultních nemocnicích.

Ve čtvrtek hlásili IT experti, kteří se kybernetickým útokem na Nemocnici Rudolfa a Stefanie v Benešově zabývali, pokrok. „Může se tak začít s výstavbou nových serverů, instalací nové firewallové ochrany, cíleného antiviru, tří nových serverů a s přeinstalováním celkem 600 dalších stanic,“ tlumočila středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) večer stanovisko Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Ze čtvrtečních informací vyplývalo, že bude nemocnice opět připravena na plnohodnotný provoz v pondělí. Nyní omezení o den prodloužila.

Útok kryptoviru

Nemocnice spolupracuje se specialisty ze softwarové firmy Eset a policejními experty. Pracovníci NÚKIB již z Benešova odjeli. „Když bude zapotřebí, tak tam zase pojedeme, ale v tuhle chvíli už není potřeba, abychom tam fyzicky byli přítomni,“ řekl mluvčí úřadu Radek Holý.

Provoz zdravotnického zařízení ochromil v noci na středu ransomware čili kryptovirus. Jde o typ škodlivého programu, který se snaží zablokovat přístup uživatele k počítači a za jeho odblokování tvůrci obvykle požadují „výkupné“. Policie benešovský případ vyšetřuje jako neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací.