Přemnožení holubi trápí moravskoslezská města

Události v regionech: Moravskoslezská města bojují s přemnoženými holuby (zdroj: ČT24)

Města v Moravskoslezském kraji bojují s přemnoženými holuby. Jejich populace jsou pro lidi významným zdrojem alergenů a mohou se podílet i na přenosu některých nemocí. Například v Havířově odchytí pomocí speciálních klecí každoročně kolem šesti set jedinců.

S přemnoženými holuby města bojovala zejména drátěnými hroty. Tyto zábrany ale časem přestaly fungovat. „Holubovi nezabrání, aby si tam sedl, aby vyvedl mladé. Ještě to je pro něj taková ochrana,“ vysvětlil ekolog z Českého svazu ochránců přírody Lubomír Kmíňák.

Situaci tak města řeší hlavně odchytem do speciálních klecí. Ptáci pak slouží třeba jako potrava pro dravce. „Ročně lze regulace odhadnout na 500 až 600 kusů dospělých jedinců,“ vyčíslila vedoucí odboru komunálních služeb v Havířově Iveta Grzonková.

Odborníci navíc v jarním období odebírají vejce z hnízd. Ve fázi testování jsou také nové plechové zábrany, které jsou podle ochránců přírody účinnější.

S přemnoženými holuby bojují i v Ostravě. Problémem jsou hlavně výkaly ptáků, které poškozují památky. „Na základě závěrů a doporučení město regulovalo počet holubů formou odchycení do klecí,“ řekla mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná.

Podle odhadů odborníků žije v Ostravě a okolních městech až sto tisíc holubů. „Jeden z hlavních důvodů, proč jsou přemnožení, jsou nezodpovědní lidé, kteří je přikrmují,“ zdůvodnil Kmíňák. Holub je velmi odolným a přizpůsobivým druhem. Mláďata dokáže vyvést i pětkrát za rok. „Jeden pár holubů minimálně šest mladých ročně. A dokáží i víc,“ dodal.